Publicat 11/10/2019 12:00

Madrid, Barcelona i unes 33 capitals mundials més es comprometen a garantir un aire net el 2025

Contaminació
COLECTIVO ECOLOGISTA DE AVILÉS - Archivo

MADRID, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

Els alcaldes de 35 ciutats, entre elles Madrid i Barcelona, han signat a Copenhaguen (Dinamarca) la Declaració de C40 per un Aire Net a les Ciutats, amb la qual es comprometen a aconseguir un aire net l'any 2025 per intentar evitar 4.000 morts; reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i a treballar junts per formar una "coalició mundial sense comparació a favor de l'aire net" perqu reconeixen que es tracta d'un dret de l'ésser hum".

En el marc de la Cimera Mundial d'Alcaldes que s'ha celebrat aquesta setmana a la capital danesa, 35 dels 40 alcaldes que formen part de la coalició han acordat complir les directrius sobre la qualitat de l'aire el 2030 i evitar 4.000 morts anuals de les més de 140 milions de persones que viuen en aquestes ciutats.

Els signataris es comprometen a adherir-se a la declaració a establir objectius ambiciosos de reducció de la contaminació i a implantar polítiques substantives d'aire net el 2025.

Els signants són les Alcaldies d'Amman, Austin, Bangalore, Barcelona, Berlín, Buenos Aires, Copenhaguen, Delhi, Dubai, Durban, Guadalajara, Heidelberg, Houston, Jakarta, Los Angeles, Lima, Lisboa, Londres, Madrid, Medellín, Ciutat de Mxic, Mil, Oslo, París, Portland, Ciutat Quezón, Quito, Rotterdam, Seül, Estocolm, Sydney, Tel-Aviv, Tquio, Varsvia i Washington DC.

"Sabem que hem de atendre dos perills que van plegats: la contaminació atmosfrica i l'emergncia climtica. Per eliminar la contaminació que est empitjorant la nostra salut i escalfant el nostre planeta és crucial dur a terme accions immediates, collectives i sense precedents", han manifestat els 35 alcaldes.

La Declaració estableix també que els alcaldes utilitzaran el seu "poder i influncia per reduir la contaminació de l'aire i avanar" cap al compliment de les directrius de l'OMS sobre qualitat de l'aire, per la qual cosa hauran de reduir gradualment les seves emissions locals i advocaran per reduir les emissions regionals.

En concret, hauran d'establir objectius ambiciosos de reducció de la contaminació en un termini de dos anys que aconsegueixin o superin els compromisos del país; implantar polítiques substantives d'aire net el 2025 que abordin les causes prpies de la contaminació a les seves ciutats. Així mateix, hauran de presentar informes públics sobre els progressos en l'assoliment d'aquests objectius.

Entre les mesures i opcions disponibles, el grup del C40 destaca opcions com el foment del transport públic d'emissió de carboni baix o nul; crear zones d'emissions zero; exigir i promoure l'ús de combustibles més nets per la calefacció i la cuina; millorar els incentius i les infraestructures que permetin els desplaaments a peu i amb bicicleta; i establir un sistema de vigilncia de la qualitat de l'aire a tota la ciutat.

En aquest context, reconeixen que no tenen capacitat per advocar totes les causes de la contaminació i per aix fan una crida als estats nacionals, a empreses i a tots els qui es preocupin pel canvi climtic i la salut pública perqu es mostrin a l'alada d'aquest compromís.

"Emprarem tots els mitjans que estiguin a la nostra disposició com a alcaldes per combatre la contaminació de l'aire i instarem altres responsables de provocar la contaminació que enverina l'aire a les nostres ciutats perqu s'uneixin a aquest compromís", conclouen.

L'alcaldessa de París i presidenta del C40, Anne Hidalgo, ha responsabilitzat la indústria dels combustibles fssils i els autombils de combustió de causar una "crisi mundial de salut pública". Per aix, ha afegit que els compromisos anunciats per 35 alcaldes pioners demostren clarament que l'era de les emissions txiques que enverinen l'aire que tots respirem s'est acabant. "No descansaré fins que tots els parisencs respirin aire net", ha proms.

El C40 ha publicat un estudi que estima que si totes les ciutats C40 (prop d'un centenar) limitessin el transport, els edificis i la indústria es reduirien les emissions de GEI en un 87 per cent; les de PM2.5 gairebé a la meitat i es podria evitar més de 220.000 morts prematures a l'any.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés