Actualitzat 09/07/2014 14:33

El Macba recupera la figura d'Oskar Hansen, "creador de la forma oberta i mestre d'artistes"

Exposición 'Oskar Hansen. Forma abierta' del Macba
EUROPA PRESS

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) ha recuperat en una exposició --des d'aquest divendres fins al 6 de gener-- la figura de l'arquitecte polonès Oskar Hansen, "creador de la 'forma oberta' i mestre d'artistes", segons ha explicat aquest dimecres en roda de premsa el director del museu, Bartomeu Marí.

Marí ha incidit que mitjançant la seva dissidència dels dogmes establerts en el context de la Polònia soviètica, Hansen "va crear escola" i va canviar l'art contemporani i l'arquitectura europea de finals del segle XX.

Al llarg de l'exposició, que no és lineal, s'exposaran tres dimensions de l'arquitecte, en les que es podrà veure la seva tasca arquitectònica, les seves tècniques didàctiques i la influència que va exercir després en els seus alumnes, que es va traduir en obres d'art colaboratives.

Els comissaris de la mostra --Soledat Gutiérrez, Lukasz Ronduda i Aleksandra Kedziorek-- han explicat que el concepte de 'forma oberta' incideix en la necessitat que l'usuari formi part del procés de creació, i que aquest procés ajudi a sentir empatia i a construir comunitat mitjançant "superar l'alienació entre individus".

PROJECTES

Un dels projectes més destacats de l'arquitecte és el 'Cinturó Occidental' (1977-2014), una maqueta on va trencar el concepte de ciutat circular i va voler dissenyar ciutats lineals, en les que l'arquitecte oferia un espai al ciutadà perquè ell mateix es construís la seva casa, i així fer front al problema demogràfic creixent a Polònia.

La comissaria Aleksandra Kedziorek ha emfatitzat el concepte de 'actiu negatiu' que va explorar Hansen, poc conegut, en què analitzava com les persones percebien emocionalment l'espai i que va experimentar en el seu propi apartament.

El mateix mobiliari emplaçat a la mostra s'ha copiat del qual l'arquitecte tenia a casa seva, per mostrar al públic com la seva teoria de la 'forma oberta' podia aplicar-se tant a macroestructurees urbanístiques com a mobles.

La mostra també ensenyarà obres dels seus alumnes per mostrar la influència que ha tingut en artistes tan destacats com Pawel Kwiek, Artur Zmijewski, Pawell Althamer i el grup Kwiekulik, entre d'altres.

ARQUITECTE DESCONEGUT

La comissaria Soledat Gutiérrez ha atribuït el desconeixement de la seva figura al fet que fins ara només hi havia informació referent a Hansen en polonès, motiu pel qual fa poc s'ha publicat 'Oskar Hansen - Opening Modernism. On open form architecture, art and didactics', que recull els punts tractats en una conferència internacional sobre la seva figura.

Oskar Hansen (1922-2005) ha estat un arquitecte, teòric, pedagog i membre del grup crític amb l'urbanisme imperant fa 50 anys Team10, que es va veure forçat a exercir de professor a l'Acadèmia de Belles Arts de Varsòvia (Polònia) a causa que les autoritats soviètiques el van apartar del circuit arquitectònic perquè no entenien les seves idees i perquè era crític amb l'estil establert.

De fet, el comissari Lukasz Ronduda ha assenyalat que en els seus ideals, Hansen era més socialista que les autoritats, que en la pràctica eren autoritàries, perquè amb la seva teoria de la forma oberta volia fer partícip a la població de la creació i evolució arquitectònica.

Segons Marí, si l'escena artística polonesa és tan activa actualment és a causa de a la figura d'Hansen, motiu pel qual la mostra es traslladarà al museu de Serralves a Porto (Portugal) a partir de l'any que ve.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés