Publicat 15/09/2015 19:05

L'oposició excepte la CUP insta Colau a aixecar part de la moratòria hotelera

Sanz diu que no hi ha estudis dels drets d'inversors perquè s'estableixen en el futur pla

BARCELONA, 15 set. (EUROPA PRESS) -

Els grups municipals de C's, PSC, CiU, ERC i PP han aprovat aquest dimarts una proposició que insta el Govern municipal a presentar una proposta per aixecar parcialment la suspensió de llicències d'allotjaments turístics, perquè consideren que no hauria d'afectar les zones que no estiguin saturades pel turisme, iniciativa a la qual s'han oposat la CUP i el Govern municipal de BComú.

La proposta, aprovada en comissió municipal extraordinària d'Economia i Hisenda i d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, també demana al Govern d'Ada Colau que faci públics els informes en els quals es va basar per impulsar la moratòria, i estudis que analitzin l'impacte econòmic i l'ocupació.

A més, reclama que lliuri en un termini màxim d'un mes estudis jurídics que analitzin possibles indemnitzacions per danys i perjudicis a inversors afectats per la moratòria, i que el Govern municipal expliqui si ha creat una reserva pressupostària per assumir-les en el cas que s'hagin de cobrir.

La tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha defensat que la moratòria es va establir a tota la ciutat per obtenir una fotografia de la situació per estudiar la regulació i com frenar la "desregulació i la barra lliure" del turisme, potenciada en el mandat de l'exalcalde Xavier Trias, segons ella.

Sobre la petició dels estudis previs sobre les conseqüències derivades dels drets dels inversors afectats per la moratòria, ha dit que es duen a terme després d'acordar la regulació --ja que és aquesta la que estableix els drets-- i no abans de la suspensió, que ha recordat que és temporal i no definitiva.

INDEMNITZACIONS

Sobre les possibles indemnitzacions, ha assegurat que "no hi ha implicacions jurídiques" pel fet de ser una suspensió provisional i no permanent i perquè considera que el sector ha entès que la decisió serveix per impulsar una reflexió i una regulació clara i realista que permeti redistribuir la càrrega turística a la ciutat.

La líder municipal de C's, Carina Mejías --el grup de la qual ha impulsat la comissió juntament amb el PSC--, ha assegurat que 18 projectes han interposat una demanda per exigir una indemnització, i ha xifrat en 41 els que comptaven amb certificats urbanístics en el moment de la suspensió.

Ha dit que la mesura és una "clara prevaricació, perquè produeix efectes injustos" als inversors --que ha destacat que no només són grans fons, sinó també petits inversors que no poden assumir les pèrdues--, i ha avisat el Govern municipal que no pot prendre decisions sense estudiar-ne les conseqüències.

El líder municipal socialista, Jaume Collboni, ha exigit explicacions i una rectificació al Govern municipal --considera un error parar l'activitat per reflexionar--, i ha criticat que estan "acostumats a fer titulars fàcils, i a vegades són molt cars, com pel perjudici que ha causat i els que pot causar" amb les indemnitzacions.

"Aquesta decisió saben que és errònia i no saben com fer marxa enrere, perquè l'han venut com un èxit polític, i els costa molt desfer el camí fet", ha asseverat Collboni, que ha dit que, si el Govern municipal rectifica, demostrarà que coneix la ciutat.

RECULAR EN TURISME RESPONSABLE

La portaveu adjunta de CiU, Sònia Recasens --que ha lamentat que l'alcaldessa no hagi assistit a la comissió--, ha avisat que no estan disposats a recular en el que s'havia avançat en matèria de turisme responsable i, després de demanar al Govern municipal que compleixi la proposta aprovada, ha criticat que acusi CiU d'haver promogut l'augment d'hotels: "Sap qui va fer el gran nombre de places hoteleres? Persones d'ICV-EUiA. ¿Li sona, aquest partit?"

Jordi Coronas (ERC) ha qualificat de "temerària" la moratòria i ha demanat que es faci la fotografia de la situació com més aviat millor per poder aixecar-la, després de la qual cosa ha defensat que abans de prendre la decisió s'hauria d'haver creat el Consell de Turisme i Ciutat per debatre-ho.

Des del PP, Javier Mulleras ha dit que aplicar la suspensió a tota la ciutat equival a voler matar mosques a canonades, i ha criticat que el Govern de Colau ha generat un efecte d'expulsió de l'activitat econòmica: "El Govern municipal ha passat de poder ser part de la solució a ser una part del problema".

Josep Garganté (CUP) ha dit que els partits que han votat a favor de la proposta defensen el lobby empresarial del turisme i són neoliberals als quals només importa el lucre privat, i ha destacat que la riquesa que genera el turisme només beneficia uns quants, mentre que "la despesa econòmica i l'empremta ecològica sí que la paguen els veïns, amb impostos i amb la seva salut".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés