Publicat 05/02/2014 14:25

L'hepatitis C és la principal causa de cirrosi i càncer de fetge

MADRID/LLEIDA, 5 febr. (EUROPA PRESS) -

L'hepatitis C, malaltia que afecta ja 900.000 persones a Espanya, és la principal causa de cirrosi i de càncer de fetge, seguida de l'hepatitis B i l'alcohol, segons s'ha posat de manifest durant el 'Simposi: Hepatitis C en 2014: Tractar o Esperar', celebrat en el marc del XXIII Congrés de la Societat Catalana de Digestologia.

Per aquest motiu, els experts han destacat la necessitat que es coneguin les característiques de la malaltia en cada pacient, amb la finalitat de saber amb quina teràpia ha de ser tractat i quan ha de fer-se aquest tractament per evitar així el desenvolupament de problemes derivats de l'hepatitis C amb el pas del temps.

"El panorama de l'hepatitis C ha canviat enormement amb els tractaments basats en interferó pegilat, ja que s'ha passat de curar el 10% i el 15% dels genotips 1 a curar fins a un 70% dels casos, pel que podem considerar que l'evolució ha estat enorme", ha comentat el cap de la secció d'hepatologia de l'Hospital del Mar de Barcelona, Ricard Solà.

En concret, els avenços en el tractament de l'hepatitis C han permès aconseguir unes taxes de curació de fins a un 70% quan s'utilitza la triple teràpia, basada en inhibidors de la proteasa, juntament amb interferó pegilat i ribavirina.

De fet, en el cas del genotip 1 ja se supera la curació del 70% de les persones tractades, però, segons els experts, en un futur pròxim es podran obtenir "millors" resultats com a conseqüència dels nous medicaments administrats per via oral.

Tot i això, l'objectiu prioritari és saber quins malalts necessiten ser tractats en aquest moment i quins poden esperar.

"És fonamental que s'individualitzin els tractaments, ja que es pot recomanar un tractament més curt o més llarg en funció de les característiques del pacient. Totes les teràpies actuals es basen a l'interferó, però arriben nous tractaments que en el futur deuran tenir-se en compte.

Alhora, si es demostra l'eficàcia d'aquestes combinacions orals, és possible que l'interferó segueixi i han estat utilitzat en determinats pacients. Per exemple, els de genotip 3 obtenen molt bons resultats amb aquest fàrmac, fins i tot millors que els registrats amb fàrmacs orals", ha tancat Solá.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés