Publicat 19/5/2014 16:47:27 +02:00CET

L'exconseller Ausàs seurà dimarts al banc dels acusats per contraban de tabac

Jordi Ausàs
GENCAT

Fiscalia demana 6 anys i 5 mesos de presó i multa de 2,25 milions

LLEIDA, 19 maig (EUROPA PRESS) -

L'exconseller de Governació de la Generalitat i exmilitant d'ERC Jordi Ausàs seurà al banc dels acusats aquest dimarts acusat de contraban de tabac des d'Andorra al costat de 12 persones més, sense haver reconegut els delictes pels quals Fiscalia demana per a ell sis anys i cinc mesos de presó i una multa de 2,25 milions d'euros.

A escassos dies del judici, el fiscal en cap de Lleida, Juan Boné, ha assegurat a Europa Press que no hi ha cap conversa entre Fiscalia i els advocats per buscar un pacte de conformitat que comportaria rebaixar la petició del fiscal que porta el cas.

En el judici, que començarà dimarts 20 a l'Audiència Provincial, continuarà dimecres i es reprendrà divendres, també està acusada la seva dona, imputada per ser propietària d'un dels cotxes utilitzats presumptament per l'exconseller en el trasllat del tabac.

VÍDEOS I ESCOLTES

Per a la primera sessió del judici, dimarts, està prevista la declaració dels acusats, el visionat de vídeos i l'audició d'escoltes telefòniques, han informat fonts judicials.

La pena que demana el fiscal per a Ausàs és la mateixa que la que sol·licita per a un altre dels detinguts, un brigada de la Guàrdia Civil, i per a la resta dels acusats planteja entre vuit mesos i cinc anys de presó.

En la seva qualificació, feta pública el juny del 2013, la Fiscalia de Lleida demana per a l'exconseller i exalcalde de la Seu d'Urgell (Lleida) 5 anys i 9 mesos de presó per tràfic de tabac, i 8 mesos més per participar en grup criminal, a més de la multa de 2,25 milions.

FETS DES DEL 2010

La Fiscalia apunta que Ausàs va participar en una trama de contraban des de l'estiu del 2010, "època en la qual era conseller", ja que va deixar el càrrec el desembre, després de les eleccions catalanes que va guanyar CiU.

Va ser detingut pels Mossos d'Esquadra en col·laboració amb la Guàrdia Civil a mitjan juliol del 2012, va passar dos dies a la presó de Lleida i va sortir després de pagar una fiança de 145.000 euros.

"L'acusat actuava sota la impunitat que li brindava haver estat alcalde i conseller, sabent que ni les patrulles de la Guàrdia Civil, Policia Local o Mossos d'Esquadra el pararien a ell o escorcollarien els vehicles en els quals traslladava el tabac", assenyala l'escrit de Fiscalia.

Segons l'escrit d'acusació del fiscal del Jutjat de la Seu d'Urgell, els acusats formaven part d'una xarxa de contraban il·lícit des d'Andorra, i era l'exconseller qui traslladava el tabac en un automòbil seu i un de la seva dona.

Mentre el conseller de Governació entre 2008 i 2010 era a la presó preventiva, Esquerra va suspendre cautelarment la seva militància i poc després ell es va donar de baixa del partit.