BARCELONA 5 nov. (EUROPA PRESS) -
L'excap d'auditoria de Caixa Laietana entre el 2006 i el 2011, Jordi Torrents, ha justificat aquest dimarts les emissions de preferents i deute subordinat que van realitzar les caixes d'estalvis perquè eren "l'única via" que tenien per complir les ràtios de solvència a part de dedicar a reserves els beneficis, el que significaria reduir l'aportació a l'obra social.
A la comissió d'investigació del Parlament sobre les possibles responsabilitats derivades de l'actuació de les entitats financeres i la possible vulneració dels drets dels consumidors, ha assenyalat la "diferència" entre abans i després de la directiva europea sobre Mercats d'Instruments Financers (MiFID).
Ha argumentat que abans aquests productes híbrids es col·locaven "gairebé com si fossin un estalvi a termini", amb un interès lleugerament superior, i no va ser fins al maig del 2009 quan en el marc de la transposició de la directiva europea es va dir que havien de ser sotmesos a un test de conveniència per a cada client.
Ha afegit que sempre hi ha hagut transparència en les activitats d'auditoria de Caixa Laietana, amb informes que eren a disposició dels òrgans de govern de la caixa i del Banc d'Espanya, i que les inspeccions del Banc d'Espanya van acabar sempre amb "normalitat", amb recomanacions de millora i de control de riscos.
Respecte a l'exposició al risc immobiliari, ha reconegut que va augmentar significativament entre 2001 i 2010, tot i que era "bàsicament per al finançament de compra d'habitatge" per part de ciutadans.
CANVI "DE BONA FE"
En la mateixa comissió d'investigació parlamentària, l'exdirector general de Caixa Laietana Albert Juncà ha sostingut que la comercialització d'híbrids era comuna en el sector --ha compartit l'explicació de Torrents com a via de les caixes per captar solvència-- i que el canvi de preferents i deute subordinat de Caixa Laietana per accions de Bankia es va fer "de bona fe" per intentar donar una solució i oferir liquiditat als inversors; uns 23.000 clients de Bankia a Catalunya es van acollir després a arbitratge per recuperar la seva inversió.
Ha explicat que la seva funció des que va assumir el càrrec de director general el maig del 2011 va ser la de completar la integració tecnològica de l'entitat en el grup de set caixes liderat per Bankia, vehicular l'obra social a través d'una fundació i afavorir les relacions institucionals de Bankia en el territori d'origen de Laietana.
Ha afirmat que va fer un "suport merament administratiu", i que no va rebre sou com a director general, ni pla de pensions ni indemnització; abans d'aquest càrrec va desenvolupar funcions comercials i en el grup assegurador de Caixa Laietana.