Publicat 20/04/2021 19:44CET

L'eurodiputat Javi López veu els estàndards de qualitat de l'aire europeus "antiquats"

D'esquerra a dreta, la periodista Milagros Pérez Oliva (moderadora de l'acte), l'eurodiputat Javi López, el director general de Qualitat i Avaluació Ambiental, Ismael Aznar; i l'assessora d'ECODES, Cristina Monge, aquest dimarts 20 d'abril de 2021.
EUROPA PRESS

El Parlament Europeu ha reclamat una aplicació més estricta de les normes sobre contaminació

BARCELONA, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

L'eurodiputat socialista Javi López (S&D) ha recordat aquest dimarts que els actuals estàndards de qualitat de l'aire en la Unió Europea estan "bastant antiquats" i que el Parlament Europeu ha demanat recentment que es revisin i elevin.

Ho ha fet en un diàleg organitzat per l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, en el qual han participat el director general de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica, Ismael Aznar; i l'assessora d'ECODES, Cristina Monge.

López ha recordat que "la contaminació atmosfèrica és la primera amenaça ambiental a la salut pública" i que provoca 400.000 morts a l'any, i ha afirmat que la normativa europea per frenar aquesta situació ha estat només parcialment efectiva, en les seves paraules.

Per aquesta raó, el Parlament Europeu va aprovar el passat 26 de març un informe --liderat per López-- en el qual es demanava una aplicació més estricta de la legislació comunitària sobre qualitat de l'aire i una nova normativa, que s'espera que la Comissió Europea present en 2022.

L'eurodiputat ha indicat que la UE necessita una millor xarxa de vigilància de la qualitat de l'aire, que els plans nacionals en aquest àmbit han de millorar, que s'han de revisar els mecanismes per fer complir la normativa i que s'ha de millorar la informació pública.

LA LEGISLACIÓ ESPANYOLA

Per la seva banda, Aznar ha resumit algunes de les mesures que ha adoptat el Govern central per combatre la contaminació, com el nou pla de salut i medi ambient o el programa nacional de control de la contaminació atmosfèrica, aprovat al setembre de 2019.

Ha esmentat també el projecte de llei de canvi climàtic, que està tramitant-se en el Senat, i que inclourà l'obligatorietat de Zones de Baixes Emissions en municipis de més de 50.000 habitants i en els de 20.000 habitants amb problemes de contaminació.

També ha indicat que el seu ministeri està treballant en un pla marc davant episodis d'alta contaminació, encara que ha recordat que "l'Estat espanyol és un estat complex on les comunitats autònomes són les competents en matèria de gestió mediambiental".

LA SOCIETAT CIVIL

Monge ha abordat el "paper clau" de la societat civil en l'àmbit de la qualitat de l'aire i ha demanat traslladar a la lluita contra la contaminació els comportaments de responsabilitat individual i col·lectiva demostrats davant la pandèmia del coronavirus.

Amb tot, ha recordat que és necessària una legislació adequada i mitjans perquè la ciutadania se sumi a aquesta lluita: "Sense la nostra responsabilitat individual res és possible, però només amb ella tampoc", ha afirmat.

"És molt difícil dir-li a la gent que deixi el cotxe a casa si no es disposa d'una bona xarxa de transport públic; o és molt complicat dir-li a la gent que eviti quilòmetres de cotxes ocupats per una sola persona, si les ciutats se segueixen dissenyant com ara", ha assenyalat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés