Publicat 22/4/2020 15:07:41 +02:00CET

L'escriptor i pilot Francisco Narla: un llibre és "meravellós" en confinament

L'escriptor i pilot Francisco Narla
EDITORIAL EDHASA

Prepara una altra novel·la aquests dies, en què anava viatjar a Barcelona per signar per Sant Jordi

BARCELONA, 22 abr. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor i pilot d'avió gallec Francisco Narla, que havia de visitar aquest dijous Barcelona per signar llibres amb motiu de Sant Jordi, ha reivindicat que els llibres són "meravellosos" en aquestes jornades de confinament, i una de les millors maneres d'explicar històries.

En una entrevista d'Europa Press, ha explicat que havia d'estar viatjant a Barcelona aquest dimecres per participar a la Diada --ho ha fet unes sis vegades en els últims deu anys encara que ho consideri "esgotador"--.

Després, Narla havia de recalar en diferents ciutats, per exemple Palencia i Buenos Aires, però finalment passarà el Dia del Llibre a casa seva: "Compro llibres tan sovint i estan tan en la meva vida que el dia del llibre no faig res especial", assegura l'autor, que afegeix que no passa una setmana sense que compri dues o tres novel·les.

Durant el confinament, treballa aquestes jornades en la documentació d'una novel·la sobre un robatori del segle XVII, encara que assegura que sempre es treballa en diversos projectes alhora, si escau en el retoc d'un guió de cinema amb el rodatge previst a la tardor.

Aquests dies també està aprofitant per llegir sobre una altra de les seves aficions, la pesca amb mosca, però --sense vols programats des de la seva base de la Corunya-- no descura l'escriptura i el treball constant perquè la inspiració li enxampi treballant, assegura.

SORTEGEN EBOOKS D'UNA NOVEL·LA SEVA PER SANT JORDI

En aquestes jornades, Narla ha mostrat el seu suport a tots els llibreters: "Això passarà", i ha celebrat iniciatives d'adoptar llibres, llibreries i de comprar exemplars per més endavant, així com la de Vueling --companyia per la qual treballa--, de sortejar aquest dijous 500 exemplars digitals de 'Laín, el bastardo', de Narla, a les seves xarxes socials.

Ha estat i és un "lector convençut", ja que els llibres es van convertir en el seu refugi des de molt petit i fins i tot han estat els seus millors amics, una ànsia que després li va portar a explicar històries pel seu compte.

No obstant això, tota aquesta vocació la va inspirar l'aviador i escriptor francès Antoine de Saint-Exupéry i la seva història de 'El Petit Príncep', que van deixar pòsit en Narla a dos nivells: en el de l'aviació i en el de l'escriptura, les seves dues vocacions.

Ha reivindicat el "component bohemi" de la carrera de pilot, no tan pronunciat com en els temps de Saint-Exupéry, però amb una part somiadora i bohèmia que es manté, especialment en el viatge i el seu element inspirador.

Amb més de 12.000 hores de vol acumulades en 20 anys de carrera, Narla es considera un rodamón: "Els viatges i conèixer coses m'han ajudat molt. No puc viatjar al Japó del segle XIV però sí al del segle XXI", remarca.

A part de la visita a ciutats de tot el planeta, destaca que la seva professió li ha permès conèixer llocs, gents, costums i històries: "T'ajuda a obrir la ment", assenyala l'escriptor, especialitzat en novel·la històrica i amb obres publicades com 'Laín, el bastardo', 'Fierro' i 'El último tesoro visigodo'.

"La novel·la històrica té un gran avantatge: pots ficar gairebé tot el que vulguis", i posa com a exemple 'El nom de la rosa', d'Umberto Eco, que considera que no deixa de ser una història d'assassinats, i que si escau usa ingredients com l'aventura i l'acció.