Publicat 16/04/2015 12:49

L'esclavitud moderna en deu dades

LA ESCLAVITUD MODERNA EN 10 DATOS
Foto: EUROPAPRESS

MADRID, 16 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'esclavitud és una pràctica abolida en tots els països del món, almenys en la teoria, perquè en la pràctica ha adoptat noves formes, principalment feines forçades, explotació sexual o tràfic de persones, de les quals són víctimes a tot el món milions de persones, principalment els països en vies de desenvolupament però també en els desenvolupats.

   La pràctica ha estat present des de temps immemorials, inclosa l'antiga Roma o Egipte, i més recentment va tenir als Estats Units un dels seus millors exponents. No obstant això, aquest país la va abolir el 1865 mitjançant la 13a esmena a la Constitució, mentre que la pràctica va quedar abolida de tots els països del món el 1981.

   La Convenció sobre Treball Forçós de l'Organització Internacional del Treball (OIT) defineix aquesta pràctica com la feina o el servei forçós o obligatori que s'extreu de qualsevol persona sota l'amenaça d'un càstig i pel qual la persona no s'ha ofert de forma voluntària.

   Aquest 16 d'abril se celebra el Dia Mundial contra l'Esclavitud Infantil. A continuació recopilem deu dades sobre les noves formes d'esclavitud moderna:

   1. Al món hi ha uns 21 milions de víctimes de feines forçoses, de les quals 11,4 milions són dones i nenes i 9,5 milions són homes i nens, segons dades de l'OIT.

   Altres organismes ofereixen unes xifres encara més elevades. Així, l'ONG nord-americana End Slavery Now parla d'entre 20,9 i 29,8 milions de persones afectades per algun tipus de feina forçada i per l'explotació sexual, mentre que l'Índex Global d'Esclavitud que elabora la Walk Free Foundation parla de 35,8 milions de persones.

   2. Del total recollit per l'OIT, gairebé 19 milions són víctimes d'explotació per part de persones particulars o empreses. Dins d'aquest grup s'engloben la servitud domèstica que en alguns casos arriba a convertir-se en una forma d'esclavitud, ja que el treballador no pot abandonar la casa en què treballa i és sotmès a vegades fins i tot a abusos físics, així com els treballadors explotats en fàbriques o en l'extracció de minerals, per exemple.

   3. Els dos milions restants són explotats pels estats o per grups rebels. Entre les formes emprades en aquest apartat figuren les feines realitzades per reclusos i aquells impostos tant per les forces armades regulars com pels grups rebels. En aquest apartat, segons End Slavery Now, també caldria incloure els nens soldats.

   4. Dels explotats per particulars o empreses, 4,5 milions són víctimes d'explotació sexual forçosa, dels quals uns dos milions serien menors d'edat. D'aquest total, el 98 per cent s'estima que són dones i nenes.

   5. Les feines forçoses generen beneficis il·legals per un valor de 150.000 milions de dòlars a l'any. D'aquest total, 99.000 milions provenen de l'explotació sexual; 34.000 milions de la construcció, la indústria, la mineria i els serveis; 9.000 milions de l'agricultura i la pesca; i 8.000 milions estalviats per les llars privades que o no paguen o paguen menys del que haurien als treballadors domèstics sotmesos a la feina forçosa.

   6. Els 'esclavistes' actuals, és a dir, els que sotmeten altres persones a feines forçoses, solen guanyar de mitjana 4.000 dòlars per cada persona explotada, segons les estimacions de la campanya Not for Sale.

   7. L'explotació sexual genera uns 21.800 dòlars de mitjana pels traficants per cada víctima. Aquestes, per la seva banda, solen ser víctimes de tot tipus d'amenaces per obligar-les a seguir treballant i en molts casos també sofreixen abusos físics. Algunes a més, es veuen encadenades a aquesta situació pel deute contret per poder escapar dels seus països amb la promesa d'un futur millor en uns altres.

   8. En el cas de l'explotació de menors, el negoci és molt més lucratiu per aquells que ho practiquen, ja que generaria uns ingressos d'uns 30.000 dòlars per víctima.

   9. Els deu països amb un nombre més gran de persones víctimes de l'esclavitud moderna, segons l'Índex Global d'Esclavitud, són: Índia, Xina, Pakistan, Uzbekistan, Rússia, Nigèria, República Democràtica del Congo (RDC), Indonèsia, Bangladesh i Tailàndia. En total, representen el 71 per cent dels 35,8 milions de víctimes estimades a escala mundial.

   10. Els deu països amb més prevalença d'esclavitud moderna en funció de la seva població, segons el citat índex publicat el 2014, són: Mauritània, Uzbekistan, Haití, Qatar, Índia, Pakistan, República Democràtica del Congo (RDC), Sudan, Síria i República Centreafricana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés