Publicat 29/11/2020 11:41CET

Les xarxes de suport s'expandeixen a tots els districtes de Barcelona i veuen una desprotecció municipal

L'Ajuntament destaca que va aprovar un fons anticrisi i que dóna suport a les xarxes veïnals

BARCELONA, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

Les xarxes de suport veïnals que garanteixen aliments, material, reforç escolar i assessorament laboral s'han expandit a Barcelona des que va començar la pandèmia pel que qualifiquen de desprotecció i falta de suport de l'Ajuntament arran de la crisi de la Covid-19.

Les Xarxes de Suport Mutu van néixer al març de la mà d'entitats veïnals, equipaments i persones a títol individual, i ara com ara ja sumen més de 40 xarxes repartides entre els 10 districtes de la ciutat.

Activistes han explicat a Europa Press que assumeixen tasques pròpies de serveis socials, com el repartiment d'aliments i material escolar, classes particulars, assessorament laboral i legal, així com acompanyament i suport per a aquelles persones que no poden sortir de casa.

L'Ajuntament va aprovar al juliol un fons de 90 milions d'euros per afrontar les necessitats socials i de reactivació econòmica per la Covid-19, dels quals 35 milions s'han destinat a garantir drets bàsics, atendre l'emergència habitacional, promoure la inserció laboral, afrontar la violència masclista i acompanyar la xarxa comunitària de la ciutat, entre d'altres.

Fonts municipals han recordat que el consistori ha destinat més de 600.000 euros a 57 entitats socials de barri i xarxes de suport veïnal i que, mtijançant el fons específic de 18 milions que van activar per a famílies vulnerables, s'han oferit ajudes de 200 a 475 euros mensuals (segons renda i número de membres de la família) a través de la targeta moneder Barcelona Solidària.

"NO PODEM ABASTAR MÉS"

La membre de la Xarxa de Suport Mutu del Raval --al districte de Ciutat Vella-- Joana Sales ha declarat a Europa Press que aquestes ajudes no abasten totes les necessitats dels veïns i que tenen dificultats; sobretot, per garantir aliments als veïns, "perquè el Banc dels Aliments ja no dóna aliments com feia durant el confinament".

"Es necessiten moltes mans, perquè boques ja no podem abastar més. Si el Banc dels Aliments comencés a repartir seria magnífic: podríem oferir ajuda a la gent que en necessita", i ha assegurat que han arribat on els serveis socials no ho han fet.

El membre de la Xarxa de Suport Mutu del Clot --al districte de Sant Martí-- Dani Celma ha explicat que es van organitzar a través de la Federació d'Entitats del barri (que n'agrupa unes 50) i que van oferir reforç escolar i un centre informàtic des d'on els veïns amb problemes de connexió a Internet podien demanar les ajudes.

Ha destacat l'assessorament laboral i legal a les persones amb un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO): "Al principi vam assistir força gent, a l'estiu va baixar i ara ha tornat a pujar. Passen unes 30 persones al mes per aquí i els fem seguiment del seu cas".

ACCÉS A LES AJUDES

La membre de la Xarxa de Suport Mutu de Sant Genís i Montbau --al districte d'Horta-Guinardó-- Neus Moyano s'ha queixat que aquests darrers mesos han tingut problemes per accedir a les ajudes de l'Ajuntament: "Som el barri més envellit de Barcelona, la bretxa digital és molt gran i ens trobem amb gent malalta i gran que té dificultats per sol·licitar les ajudes".

"L'Ajuntament mira d'actuar, però actua tard. Falta una reacció ràpida, adonar-se del problema i buscar la manera d'intervenir directament a través de les associacions de veïns", ha afegit.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés