Publicat 21/02/2021 14:42

Les xarxes de suport de Barcelona es manifesten per "alar la veu" davant les administracions

Manifestants s'uneixen a la plaa Sant Jaume de Barcelona per "alar la veu" davant les administracions
@XARXA_CLOT_CA

Volen visibilizar la feina que assumeixen des de fa un any per donar resposta a la crisi

BARCELONA, 21 febr. (EUROPA PRESS) -

Les xarxes de suport venals de Barcelona, que garanteixen aliments, material, refor escolar i assessorament laboral, s'han manifestat aquest diumenge a la plaa Sant Jaume per "alar la veu" i visibilizar la feina que assumeixen des del mar --quan va comenar la pandmia--, que consideren que és responsabilitat de les administracions i no seva.

"Les xarxes d'aliments i de suport mutu fa molts mesos que assumeixen reptes que governs i administracions haurien d'haver previst i solucionat", han exposat representants de les xarxes en el manifest que han llegit durant la manifestació, que ha congregat unes 500 persones, segons xifres de l'Ajuntament de Barcelona.

Una protesta amb qu volen deixar enrere "la discreció, el silenci i la submissió", i no esquivar l'oblit i el menyspreu institucional que creuen que sofreixen des que es van crear amb entitats venals, equipaments i persones a títol individual, i que ara com ara sumen més de 40 repartides entre els 10 districtes de la ciutat.

Només a Barcelona les xarxes de suport mutu, els sindicats i grups d'habitatge distribueixen aliments i productes d'higiene a més de 900 unitats de convivncia setmanalment, cosa que suposa més de 3.000 persones, de les quals 1.000 són nens, segons les seves xifres.

"Des del mar del 2020 hem arribat a atendre més de 3.000 unitats de convivncia, xifra que significa més de 9.000 persones oblidades per les administracions públiques", han lamentat, i han insistit que la solució institucional a la crisi no posa els recursos al servei de les persones.

Per a ells, aquestes dades no són un triomf, per "assenyalen un xit innegable", que és que han aprs a demanar i oferir ajuda, a teixir aliances, a assumir riscos, a entendre's i a canalitzar pors, a més de lluitar solidriament i organitzar-se, han exposat en el manifest.

PRIMERA ACCIÓ UNITRIA

Amb aquesta acció, és la primera vegada que totes les xarxes de suport de la ciutat es coordinen, perqu fins ara només existia una sinergia entre les xarxes de barris propers per derivar-se casos i organitzar millor les tasques.

La xarxa d'Aliments Sagrera ha explicat a Europa Press que també volen mentalizar la ciutadania que no coneix la situació de molts vens, i asseguren que ja han repartit 37 tones d'aliments al barri en l'últim any, "i tot ve dels vens perqu el Banc dels Aliments no reparteix des del setembre".

Adverteixen que la situació no pot ser indefinida perqu també els afecta psicolgicament, perqu fa uns 10 mesos que repareixen menjar cada cap de setmana a unes 200 persones, escoltant histries que els afecten emocionalment.

"Amb el temps, ens hem adonat que hem de fer un pas cap a endavant perqu no pot ser que ens convertim en una organització asistencialista. No podem donar caritat. Volem empoderar la gent perqu lluiti pels seus drets i que s'enfronti a les administracions", ha explicat un dels membres de la xarxa Aliments Sagrera.

Mentre la situació no millori, el membre de la Xarxa de Suport Mutu del Clot --al districte de Sant Martí-- Dani Celma ha assegurat a Europa Press que estan disposats a seguir organitzant-se, "treballant amb determinació, enginy, creativitat i solidaritat", i arribar a convertir-se en un subjecte polític actiu per poder intervenir i opinar sobre necessitats que atenen.

LA RESPOSTA INSTITUCIONAL

Per la seva banda, l'Ajuntament va posar en valor aquest divendres en roda de premsa que les entitats del tercer sector i les xarxes de suport venal "han estat fonamentals per poder capitalitzar" l'actuació del consistori per arribar als moments més complexos o a territoris on les persones no tenien accés als serveis socials.

"Hem establert vincles en l'mbit de l'alimentació, alguns de continutat i altres de nous. Creiem que aquest és un altre dels valors de la ciutat. La resposta de la pandmia també ha estat possible perqu s'ha unit el teixit institucional amb el social", va subratllar la comissionada d'Acció Social, Sonia Fuertes.

L'Ajuntament ha incrementat les ajudes econmiques durant aquest 2020, i s'ha arribat als 46,5 milions d'euros, que s'han dirigit especialment a alimentació --28.213 per valor de 6,4 milions (433% més respecte al 2019)-- i per a habitatge, amb 24 milions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés