Publicat 23/11/2014 11:19

Les universitats públiques reclamen "un esforç" de finançament a la Generalitat per al 2015

El presidente de la Acup y rector de la UdL, Roberto Fernández
UDL

El president de l'Acup defensa que el 3+2 tingui "preu de grau"

BARCELONA, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

El president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (Acup) --un càrrec rotatiu anual entre els rectors--, Roberto Fernández, ha reclamat al Govern "un esforç" de finançament públic per a les universitats en vista de l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat del 2015.

En una entrevista d'Europa Press, Fernández --que és rector de la Universitat de Lleida (UdL)-- ha concretat que la Secretaria d'Universitats i Investigació de la Generalitat ha informat que els comptes del 2015 seran els mateixos que els del 2014 per a les universitats.

Ha mostrat una actitud ambivalent sobre aquesta qüestió: d'una banda veu positiu que els centres tinguin "com a mínim" la mateixa aportació pública que el 2014 perquè ja és el que 'de facto' tenen pressupostat els centres però, per d'una altra, ho veu insuficient.

"Ens agradaria pensar que podem tenir un finançament més generós que torni als nivells del 2011", ja que des d'aquest any els centres han perdut un 15% de les aportacions de la Generalitat, ha lamentat.

Tot i això, ha deixat clar que entén les "dificultats per les quals passa el país" i també les relacionades amb el finançament de l'Estat a Catalunya, i ha dit que veu sensibilitat per part del secretari d'Universitats, Antoni Castellà.

"La concepció dels rectors no és veure el secretari com un adversari sinó com un aliat per aconseguir diners per al sistema universitari" i, segons la seva opinió, és un lluitador a l'hora de negociar amb el Govern la partida destinada a les universitats.

NOU MODEL 3+2

En relació amb el nou model 3+2 --tres de grau i dos de màster-- que introdueix un decret del Ministeri d'Educació que està en tràmit, Fernández ha defensat que el màster "tingui preu de grau", per evitar que els estudis s'encareixin.

"Això és una idea que he expressat i que alguns rectors no veuen malament", ha destacat en afegir que és només la seva opinió i que encara no s'ha discutit entre les universitats.

A una reunió a l'octubre, els rectors catalans de centres públics i privats van acordar que, a l'hora d'aplicar el futur decret, "es combini la llibertat de cada universitat amb la coherència del sistema".

Aquest plantejament permetria evitar que la introducció d'aquesta nova organització, que es combinarà amb l'actual 4+1 --quatre cursos de grau i un de màster--, desorganitzi el sistema català.

També ha indicat que els centres encara no han concretat acords en relació amb la durada que ha de tenir un mateix títol en qualsevol universitat, una qüestió que està sobre la taula per la competència que pot generar entre els centres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés