Publicat 17/06/2020 21:03

Les sentncies en catal es mantenen per sota del 9% per cinqu any consecutiu

La consellera de Justícia, Ester Capella
GOVERN

Justícia reclama a l'Estat que la llengua catalana sigui un requisit obligatori per a jutges

BARCELONA, 17 juny (EUROPA PRESS) -

Les sentncies escrites en llengua catalana durant l'any 2019 van ser 20.750, la qual cosa suposa un 8,5% del total de sentncies i un augment del 0,8% respecte al 2018, unes xifres que situen les sentncies en catal per sota del llindar del 9% per cinqu any consecutiu.

Així ho ha explicat la Conselleria de Justícia de la Generalitat aquest dimecres en un comunicat, en el qual ha destacat que el catal "té un ús residual en els jutjats", i ha reclamat que els jutges tinguin l'obligació de conixer el catal.

La demarcació de Girona contínua sent la que té un major percentatge de sentncies escrites en catal amb un 15,5%; seguida de Lleida amb un 11,6%; comarques de Barcelona, un 8,1%; Barcelona, Ciutat de la Justícia i L'Hospitalet, un 7,5%; Tarragona un 5,6%; i en últim lloc es troba Terres de l'Ebre, amb un 3,7%.

La Conselleria ha reclamat a l'Estat que la llengua catalana sigui un requisit obligatori per poder exercir a Catalunya: "El Ministeri de Justícia va incorporar el coneixement de les llengües estrangeres com a mrit puntuable en les noves proves de selecció de funcionaris, per en canvi el catal no és ni un requisit ni un mrit".

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha defensat que els jutges haurien de tenir l'obligació de conixer el catal perqu és "un dret dels ciutadans" que el servei públic de la justícia utilitzi la llengua oficial de Catalunya.

"Estem molt lluny del que hauria de ser la normalitat. És un incompliment de garantir els drets fonamentals de la ciutadania", ha assegurat Capella, que ha dit que l'Estat incompleix les obligacions que el Consell d'Europa demana per donar compliment a la carta de llengües minoritries.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés