Actualitzat 14/12/2015 10:27

Les propostes sobre impostos de cada partit per al 20D

Impuestos
EUROPA PRESS

MADRID, 14 Des. (EDIZIONES) -

La política fiscal és clau per a qualsevol Govern central i, després de la reforma del 2014, aquest tema seguirà protagonitzant debats en la pròxima legislatura. Això proposen els partits:

IRPF

   El PP es compromet a reduir en dos punts els tipus màxim i mínim de l'IRPF i a eximir de pagament durant un any els nous contractes indefinits, els temporals que es converteixin en indefinits i els qui prolonguin la seva vida laboral en comptes de jubilar-se.

   Alhora, augmentarà la quantitat deduïble per aportacions a plans de pensions col·lectius i permetrà que els rendiments dels plans de pensions tributin com a estalvi quan es rescatin després de més de deu anys.

   Els socialistes, per la seva part, reformaran de manera íntegra aquest tribut per incloure-hi el patrimoni i no només les rendes, tot i que el seu programa no aporta detalls, que han de recordar-se en el futur Parlament.

   Ciutadans presenta una completa proposta que passa per reduir de cinc a quatre els trams amb tipus marginals més baixos (18,40% fins a 22.100 euros i 43,5% a partir de 17.338 euros), fet que suposarà una rebaixa mitjana del 3% per a tots els contribuents. Els mínims personals i familiars es mantindran, llevat dels del tercer fill, que s'elevarà a 4.560 euros, i els del quart o següents, que puja a 5.690 euros.

   També reformularà la reducció per rendiments del treball perquè afecti només les rendes inferiors a 22.000 euros, i introduirà un complement salarial garantit si el resultat és negatiu.

   Pel que fa a Podem, vol ampliar els trams i els tipus aplicables a les rendes de més de 60.000 euros anuals fins a arribar al 55% per a les de més de 300.000 euros. També eliminarà deduccions regressives i avançarà cap a una tarifa única per a rendes del treball i l'estalvi.

Unitat Popular (IU), per la seva banda, pretén "aprofundir en la progressivitat fiscal" i igualar la tributació de les rendes del treball i del capital. Mentre que UPyD abordarà una reforma fiscal "profunda" centrada en el capital i la riquesa, en una ampliació de les bases i una revisió de l'IRPF i el patrimoni.

IMPOST DE SOCIETATS

   En matèria de l'Impost de Societats, el programa del PP no necessita gran cosa, tot i que la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría sí que ha avançat que es revisarà per fomentar el creixement de les pimes i els autònoms.

   El PSOE, per part seva, preveu un canvi en profunditat d'aquest gravamen, en el qual revisarà les exempcions i les bonificacions i establirà des d'un primer moment un tipus mínim del 15% sobre el resultat comptable.

   La formació taronja es compromet a un tipus únic del 20% per a totes les empreses, incloses les petites, i a eliminar "la pràctica totalitat" dels beneficis fiscals, sobretot la deduïbilitat de les despeses financeres que financin actius que generin ingressos exempts i totes les deduccions d'interessos per sobre del milió d'euros. Alhora, revisarà les deduccions de la despesa en R+D+I.

   Podem, per part seva, eliminarà la majoria de les deduccions (preus de transferència, despeses financeres...) i fixarà un mínim per a les grans empreses i dos tipus diferenciats per als beneficis distribuïts (30%) i per als reinvertits (25%), respectivament.

   També IU planeja reduir al màxim les deduccions i elevar el tipus real a les grans empreses, tot i que no necessita més; mentre UPyD no esmenta aquest gravamen en el seu programa electoral.

   Tant la formació morada com Unitat Popular i el PSOE es comprometen d'altra banda a posar en marxa un Impost sobre les Transaccions Financeres. Podem, a més, vol una figura "de solidaritat" transitòria per gravar durant una legislatura els beneficis de les entitats financeres per anar recuperant els diners del rescat.

IVA

   Ni el PP ni el PSOE fan referència a l'IVA en els seus compromisos electorals, tot i que els socialistes s'han compromès públicament a abaixar l'IVA cultural al 10% de manera immediata i reclamar a Brussel·les un tipus harmonitzat del 5% a tota la UE.

   Ciutadans és la formació que dóna més detalls sobre els seus plans per a aquest impost, que inclouen reduir a dos els tipus: un general del 18% i un reduït del 7%, que inclouria tots els béns de primera necessitat actualment al superreduït, més els productes culturals i l'hostaleria. La sanitat, l'educació i els altres béns actualment exempts mantindran aquesta condició.

   En canvi, Podem pretén augmentar els aliments i les begudes no alcohòliques subjectes a un tipus superreduït (4%), aplicar el reduït (10%) a calefacció, el gas i la llum; i reduir el tipus per a productes de "gran interès social" com la cultura i els articles escolars. Per compensar, hi hauria un nou tipus del 25% sobre productes de luxe.

   Pel que fa a IU, vol una "estructura progressiva de tipus de l'IVA amb tendència a la reducció" i reclassificarà els productes i els serveis de cada tipus, augmentant al 25% el gravamen sobre béns sumptuaris i reduint-lo per a béns de primera necessitat o culturals. També UPyD advoca per ordenar "adecuadamente" els béns i serveis de cada tipus i per revertir la pujada "arbitrària" de l'IVA cultural.

PATRIMONI I SUCCESSIONS

   En relació amb Patrimoni i Societats, el PSOE vol un mínim comú fins que s'elabori la reforma fiscal. Podem, per part seva, limitarà el mínim exempt en el Patrimoni a 400.000 euros, de manera que deixarà fora el primer habitatge per valor de fins a 300.000 euros, i revisarà exempcions i deduccions en els dos tributs, així com el patrimoni previ dels hereus per evitar que es renunciï a herències per situacions de pobresa.

   En la mateixa línia, Ciutadans advoca per harmonitzar Successions, reduir tipus --entre el 4% i el 10% a fixar per les comunitats-- i ampliar exempcions, incloent-hi el primer habitatge, l'empresa familiar i un milió d'euros per fill. Patrimoni hauria de ser fonamentalment un impost censal amb tipus inferiors als actuals i limitant les exempcions a un màxim de 5 milions.

   Unitat Popular farà un impost extraordinari sobre l'increment de riquesa que s'hagi produït entre el 2010 i el 2015, i substituirà Patrimoni per un nou Impost sobre la Riquesa amb les mateixes exempcions però amb tipus més alts. UPyD desincentivarà els patrimonios a l'exterior excloent-los de bonificacions en Successions i harmonitzarà a l'àmbit nacional aquest gravamen.

   El PP no esmenta aquests tributs i només es compromet a modificar el règim de les Sicav per computar com a participant només a qui tingui més del 0,55%. Aquestes societats també són objecte de canvi per altres formacions, com el PSOE i Podem, que coincideixen a demanar controls dels socis reals i màxims de permanència de les plusvàlues, de percentatge per inversió i d'aportació; o IU, que advoca per suprimir-les.

IMPOSTOS VERDS

   Finalment, els socialistes centren gran part de la seva reforma en la creació d'impostos sobre les emissions de CO2, els òxids nitrosos, les emissions de vehicles de motor, els residus industrials i perillosos, i els envasos i borses. I es compromet a reformar els tributs d'Hidrocarburs, Electricitat i Abocaments per fer-los verds.

   Ciutadans, per part seva, substituirà els impostos de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM) i de Determinats Mitjans de Transports per un de mediambiental harmonitzat en funció de les emissions de CO2.

   Mentrestant, el PP només parla de reduir l'Impost d'Electricitat, i d'eximir del seu pagament, per exemple, les noves instal·lacions de renovables sense subvenció.

   Alhora, Podem reformarà les exempcions d'Hidrocarburs i Carbó, eximirà les instal·lacions de renovables de menys de 100kW de pagar l'Impost d'Electricitat, igualarà els tipus per a dièsel i gasolina, aplicarà l'IVTM en funció de les característiques contaminants i estudiarà possibles taxes per usar infraestructures de transport i impostos de congestió en certes ciutats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés