Actualitzat 10/12/2015 10:58

Les propostes d'ocupació de cada partit per a les eleccions generals 2015

Propuestas de empleo
EUROPA PRESS

MADRID, 10 Des. (EDIZIONES) -

Els principals partits polítics coincideixen en els seus programes en la importància de lluitar contra l'atur i, sobretot, de reduir la precarietat laboral. Des dels becaris fins als continus contractes temporals, les diferents formacions proposen una sèrie de mesures amb l'objectiu de no només crear ocupació sinó de proporcionar estabilitat als treballadors.

   Tot i això, cada formació té la seva recepta, que va des de la creació d'un contracte únic a impedir l'encadenament de contractes temporals durant més d'un any. L'objectiu és fer front a la taxa d'atur, que supera el 21%, més d'un 46% en el cas dels joves menors de 25 anys, i en un entorn en què 9 de cada 10 contractes que se signen mensualment són temporals.

PP

   La formació liderada per Mariano Rajoy proposa utilizar les cotitzacions socials per fomentar l'ocupació indefinida, així com la modernització de les polítiques actives i els serveis d'ocupació.

   Des del Partit Popular es vol implantar un Pla Estratègic de la Inspecció de Treball i Seguretat Social 2016-2020, que estructurarà les actuacions inspectores en eixos, objectius i mesures concretes i avaluables, especialment en matèria de contractació, sinistralitat laboral, igualtat i no discriminació i formació en l'ocupació, així com en matèria de treball no declarat, feina irregular i frau en la Seguretat Social, en aquest cas.

   Formació: el PP proposa desenvolupar el nou model de formació per a l'ocupació en l'àmbit laboral aprovat durant l'última legislatura, per tal de potenciar els principis de lliure concurrència competitiva, qualitat, eficàcia, eficiència i transparència en la gestió. Alhora, fomentaran la formació professional dual, amb la qual donaran suport a l'acostament dels centres de formació professional a les empreses i viceversa, i simplificar els procediments perquè les pimes participin de manera activa en aquest sistema.

PSOE

   La formació destaca en el seu programa l'existència d'un "problema estructural" del mercat laboral, davant del qual defensa crear ocupació de qualitat mitjançant una "transició de l'oferta productiva" i emprendre una reforma del sistema públic d'ocupació.

   Per a això, el PSOE es compromet a duplicar la inversió destinada a les polítiques actives d'ocupació, avaluar la seva eficàcia i crear una Agència Pública d'Ocupació, que substitueixi el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

   Contractes: El PSOE proposa la creació de tres tipus de contracte: l'indefinit, el temporal i el de relleu i per a la formació. El principal objectiu de la formació és evitar la successió de contractes temporals i acabar amb les beques de formació "que encobreixen verdaders contractes de treball" mitjançant un augment d'inspeccions.

   Per fer front a l'excés de contractes temporals, el PSOE aposta per limitar a un any els contractes temporals limitar -dos si s'estableix en el conveni--, establir unes taxes màximes de temporalitat segons el sector i fer pagar a les empreses que abusin de la contractació temporal més cotitzacions socials.

   Desocupació: El PSOE proposa una reforma de la capitalització de la prestació de la desocupació, de manera que tots els col·lectius puguin sol·licitar el pagament únic de la seva prestació sempre que es justifiqui la necessitat de la inversió.

   Formació: El PSOE aposta per la supressió de totes les bonificacions en la contractació -excepte a persones amb discapacitat, víctimes de violència masclista o en risc d'exclusió social-- i dedicar aquest import a la formació.

   A més, defensa permetre la capitalització de la prestació per desocupació per poder estudiar un títol universitari i la creació d'un programa per a 700.000 joves que van abandonar el sistema educatiu.

CIUTADANS

   Ciutadans també destaca en el seu programa la necessitat de lluitar contra l'atur i la precarietat laboral, i assenyala la desigualtat de l'actual mercat de treball, del qual critica que "l'únic mecanisme d'ajust que usa és la rotació dels treballadors temporals".

   L'objectiu principal del conjunt de mesures defensades per la formació és disminuir el nombre de contracte temporals, per fer front a la situació actual, en què un gran nombre de treballadors es troba en una situació de "temporalitat i precarietat".

   Contractació: La principal mesura de Cuidadans de cara a l'ocupació és la creació del Contracte per a la Igualtat d'Oportunitats, un contracte indefinit que faci "compatible" la flexibilitat empresarial i l'estabilitat laboral. Aquest nou contracte disposarà d'indemnitzacions proporcionals a l'antiguitat del treballador.

   A més, la formació defensa establir una bonificació en les cotitzacions a la seguretat social per a totes aquelles empreses que acomiadin menys treballadors, amb l'objectiu d'augmentar l'estabilitat en les relacions laborals.

   Desocupació: Ciutadans defensa la creació d'un Compte Individual contra l'Acomiadament, pel qual les empreses aportaran a cada treballador l'1% del seu salari. El treballador podrà disposar d'aquests fons en cas d'acomiadament o jubilació.

   Formació: Ciutadans precisa que el Compte Individual contra l'Acomiadament també canalitzarà les "eventuals" subvencions públiques a la formació, amb l'objectiu que siguin els propis treballadors els que rebin les ajudes.

   En aquest sentit, la formació taronja també destaca la importància de combatre l'atur de llarga duració, per a la qual cosa proposa la creació d'un xec amb el qual es puguin pagar cursos, tutories i programes a través de l'ordinador en què es realitzaran auditories per detectar possibles fraus.

PODEM

   La formació morada critica en el seu programa les conseqüències de les mesures adoptades per l'actual Govern central, que segons la seva opinió han portat a la destrucció de l'ocupació i a la precarietat laboral. Per aquesta raó, aposta per una política orientada a la plena ocupació que suposarà la inversió de 25.000 milions d'euros a l'any amb l'objectiu de recuperar el nivell d'ocupació anterior a la crisi.

   En aquest sentit, Podem defensa com a principals objectius de la seva política econòmica la reducció de la desocupació i la creació de llocs de treball de qualitat, la disminució de la desigualtat, la transformació del model productiu i la disminució del pes del deute.

   Contractació: La formació aposta per reformar els programes d'incentius a la contractació per desenvolupar ajudes "directes" a programes i actuacions. A més, advoca per l'eliminació de tots els incentius a l'ocupació a temps parcial i avançar cap a la progressiva implantació d'una jornada laboral màxima de 35 hores setmanals.

   En aquest sentit, Podem es compromet a reformar la contractació temporal i a temps parcial de manera que els contractes per obra es converteixin automàticament en contractes indefinits quan la seva durada sigui superior a un any.

   A més, el partit defensa l'augment gradual del salari mínim fins a arribar als 800 euros mensuals en 14 pagues en els dos primers anys de legislatura i 950 euros al mes en acabar la legislatura. Pel que fa a l'edat de jubilació, Podem es compromet a restablir-la en 65 anys.

   D'altra banda, la formació posa especial èmfasi en la necessitat de fer front a la desigualtat, per la qual cosa defensa la creació d'un pla d'ocupació per a majors de 45 anys i dones en risc d'exclusió.

UNITAT POPULAR (IU)

   La formació liderada per Alberto Garzón aposta com a prioritat per la lluita contra la desocupació. Unitat Popular vol derogar les reformes laborals instaurades pel PSOE i el PP i iniciar un procés de negociació amb els sindicats per modificar l'estatut dels treballadors.

   Contractació: Unitat Popular vol que la contractació indefinida sigui un altre cop el model de referència regulant, al mateix temps, la resta d'opcions. Així, proposa reduir la contractació en pràctiques a dos anys després dels estudis amb un mínim del 90% del salari del conveni. Pel que fa al contracte per a formació, ha de ser d'un any màxim i el contracte per obra i servei ha de tenir una vigilància estricta de la inspecció.

Acomiadament: s'aposta per recuperar el principi de causalitat en els acomiadaments i la nul·litat dels acomiadaments improcedents, per tal de cedir al treballador la decisió de ser readmès o, per contra, cobrar la indemnització. Alhora, es pretén limitar a dos suposats les possibilitats que l'empresari extingeixi la relació laboral de manera unilateral: acomiadament procedent (per incompliment molt greu del treballador) i acomiadament objectiu (quan es comprovi que la situació de l'empresa no permet una altra sortida).

   Prestació: IU proposa acumular els períodes d'atur generats i no gastats al llarg de la vida laboral, i alhora busca augmentar els recursos econòmics per a una protecció més gran per desocupació als aturats que no tinguin altres rendes.

   Formació: cal executar un pla de formació i ocupació per a aturats de llarga durada, dirigit preferentment als inscrits amb més d'un any d'antiguitat en els Serveis Públics d'Ocupació.

UPyD

   La formació d'Andrés Herzog aposta en el seu programa electoral per a la pròxima legislatura per la lluita contra l'economia submergida, així com l'elaboració d'una Llei de Vaga i promoure la conciliació de la vida familiar i laboral a través d'horaris més racionals.

   Contractació: establir el contracte únic indefinit amb indemnització creixent per acomiadament per incentivar la contractació, augmentar la competitivitat, millorar la formació dels treballadors, facilitar la lluita contra el frau laboral i acabar amb la bretxa entre treballadors fixos i temporals.

   Alhora, pretén eliminar els incentius a la contractació temporal i parcial així com l'eliminació del període de prova d'un any i clarificar les causes d'acomiadament per reduir la litigiositat.

   Formació: Millorar les polítiques actives d'ocupació basades en la formació d'aturats, en lloc de les bonificacions a la contractació indefinida. Establir sistemes d'avaluació de la qualitat i eficàcia dels cursos de formació per a desocupats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés