Publicat 03/12/2019 11:54

Les persones amb discapacitat a Barcelona pateixen un greuge de fins a 41.200 euros anuals

La regidora d'Infncia, Joventut i Gent Gran Marga Marí-Klose presentant un estudi sobre greuges de les persones amb discapacitat a Barcelona.
EUROPA PRESS

Així ho demostra un estudi a nivell de Catalunya i de l'Estat amb dades del 2017

BARCELONA, 3 des. (EUROPA PRESS) -

Les persones amb discapacitat a Barcelona pateixen un greuge econmic que se situa, de mitjana, entre els 17.700 i els 41.200 euros anuals, unes quantitats que poden incrementar-se notablement en funció de la necessitat de suport de la persona i amb la consideració de costos indirectes o costos d'oportunitat d'aquesta situació.

Així ho recull l'informe 'Greuge econmic de les persones amb discapacitat de la ciutat de Barcelona', impulsat per l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i el Comit Catal de Representats de Persones amb Discapacitat (COCARMI), i elaborat per l'Escola Superior de Comer Internacional de la Universitat Pompeu Fabra (ESCI-UPF), amb consultes a experts d'entitats com la Federació ECOM i l'ONCE, entre d'altres.

Segons l'estudi, realitzat amb dades del 2017 i presentat aquest dimarts en el marc del Dia Internacional de la Discapacitat, la xifra varia en funció de la necessitat de suport i de l'edat, per exemple, perqu les persones de més de 65 anys assumeixen 4.000 euros anuals més que la població jove.

Per quantificar el greuge econmic s'han tingut en compte els costos directes de tots els recursos necessaris per satisfer les necessitats concretes de cada persona, així com els costos indirectes sobre qu representa en valors econmics la prdua d'oportunitats de l'individu i el seu entorn.

S'han analitzat aspectes com el laboral o el temps i la qualitat de vida de l'entorn de la persona amb discapacitat, els ingressos segons les deduccions, prestacions i ajudes, i s'han tingut en compte 13 perfils diferents de discapacitat.

RECOMANACIONS DE MILLORA

L'estudi constata la necessitat que s'articulin polítiques públiques efectives per compensar aquesta situació i evitar que sigui una causa d'exclusió social, tenint en compte que només el 21% de les 137.824 persones amb una discapacitat reconeguda a la ciutat de Barcelona disposa del reconeixement que contempla la Llei de Promoció d'Autonomia Personal i Atenció de les Persones en Situació de Dependncia (LAPAD).

La regidora d'Infncia, Joventut i Gent Gran de Barcelona i presidenta de l'IMPD, Marga Marí-Klose, ha assegurat que, amb els resultats de l'informe, el consistori se sent interpellat a actuar per impulsar polítiques públiques que puguin reduir aquest greuge.

Algunes de les recomanacions que es dirigeixen al conjunt d'administracions amb competncies en la matria són incloure la discapacitat com a variable en polítiques de tarificació social, tenir en compte el diferencial de l'edat quan es calcula el greuge, articular actuacions en clau de gnere, millorar els sistemes d'informació i "fugir de les polítiques d'homogenetzació d'ajudes".

En qualsevol cas, el consistori manté actives un seguit de mesures per palliar aquesta situació i en contemplar de noves com la prestació de serveis específics d'assistncia de personal, polítiques d'habitatge assequible, descomptes del 43% als centres esportius municipals i la reducció de la desigualtat en l'accés a la cultura.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés