Publicat 10/04/2014 13:04

Les al·lèrgies a aliments vegetals poden desencadenar en altres de respiratòries

Imagen de la molécula LTP del melocotón, Pru p 3
HOSPITAL CLÍNIC

BARCELONA, 10 abr. (EUROPA PRESS) -

Un estudi de l'Hospital Clínic de Barcelona - Idibaps ha demostrat per primera vegada que les persones que pateixen al·lèrgies alimentàries a vegetals poden acabar desenvolupant al·lèrgies respiratòries, segons ha informat aquest dijous el centre en un comunicat.

El treball, que publica 'Journal of Allergy and Clinical Immunology', constata que la proteïna de transferència de lípids (LTP), present en el préssec, l'enciam, la mongeta tendra i la fruita seca està relacionada amb l'al·lèrgia al pol·len de plàtan d'ombra i pol·len d'artemisa.

Els investigadors, liderats pel Jaime Sánchez, del Servei de Pneumologia i Al·lèrgia del Clínic i investigador de l'Idibaps, han analitzat 15 pacients amb al·lèrgia al préssec que han estat sotmesos a una prova de provocació que consistia a posar directament al nas la proteïna LTP del pol·len d'artemisa.

Fins ara ningú ho havia fet de manera directa, sinó a través de proves cutànies o estudis a laboratori, amb preparats menys específics i mai directament al nas.

Els resultats de l'estudi demostren com una sensibilització a l'LTP present al pol·len d'artemisa, és capaç d'induir símptomes d'al·lèrgia respiratòria --asma i rinitis al·lèrgica-- a pacients exposats a aquest pol·len.

El líder del treball ha destacat que actualment existeix una immunoteràpia específica per a l'al·lèrgia alimentària per LTP, i ara "estaria pendent explorar si aquesta immunoteràpia pot ajudar també l'al·lèrgia respiratòria mediada per la mateixa proteïna".

De la mateixa forma, disposar d'una immunoteràpia específica per a l'LTP d'aquests pòl·lens, "potser podria ajudar també en l'al·lèrgia alimentària mediada per la mateixa proteïna", ha ressaltat.

L'al·lèrgia al pol·len és el tipus d'al·lèrgia respiratòria més important d'Espanya, i el pol·len de gramínies és la principal causa de la rinitis al·lèrgica i l'asma, però quan el pacient presenta una al·lèrgia alimentària associada, el pol·len de plàtan d'ombra o d'artemisa són alguns dels principals responsables.

Barcelona, Madrid o Saragossa són zones on predomina l'al·lèrgia al pol·len de plàtan d'ombra, mentre que a Múrcia o Canàries predomina el pol·len d'artemisa, entre d'altres.

UNA TERCERA PART D'AL·LÈRGIES SÓN ALIMENTÀRIES

Una tercera part de les al·lèrgies alimentàries a Europa són degudes a aliments vegetals; a Catalunya, el 90% de les al·lèrgies alimentàries de l'adult són mediades per LTP.

A Espanya, la prevalença d'aquestes reaccions està augmentant durant l'última dècada de manera paral·lela a l'increment de la prevalença de la rinitis i asma al·lèrgica causades majoritàriament per al·lèrgia a pòl·lens.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés