Actualitzat 09/10/2017 13:05

L'entorn de Barcelona aposta per equipaments de proximitat i que millorin la cohesió

Projecte de l'AMB de reurbanització de la plaça Penedès de Cerdanyola del Vallès
AMB

   L'AMB defensa el microurbanisme per "apropar-se al ciutadà"

   BARCELONA, 7 oct. (EUROPA PRESS) -

   Els municipis de la metròpolis de Barcelona aposten per impulsar equipaments de proximitat amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels ciutadans, la cohesió i de l'entorn.

   El director de Serveis d'Espai Públic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Xavier Segura, ha assegurat que cada projecte ha d'integrar-se amb el seu entorn: "No només cada ajuntament és diferent, sinó que cada barri vol coses diferents".

   "El carrer ara està amenaçat, i ha de tenir la mateixa qualitat al centre que a la perifèria", explica Segura, que ha insistit en la necessitat que existeixin els mateixos serveis en totes les poblacions i de la mateixa qualitat.

   L'ens metropolità defensa que els equipaments permeten "cosir teixits" entre municipis i barris, i ha destacat la col·laboració entre els ajuntaments i el govern de l'AMB per fer possible aquests projectes.

   "Amb això hem aconseguit una àrea metropolitana bastant cohesionada i l'admiració d'altres ciutats del món que tenen un entorn al que no poden sortir, com és el cas de París o Hamburg", ha expressat Segura.

INTEGRACIÓ DELS MUNICIPIS

   El gerent de l'AMB, Ramon Torra, també ha subratllat que no és tan comú que les àrees metropolitanes de grans ciutats comptin amb pressupost i lleis pròpies, i ha celebrat que tots els partits que ho integren "van a una".

   "Com es lidera l'entorn d'una gran ciutat? Amb una posició de domini del centre com es feia abans? Creiem que és millor integrar i permetre als municipis participar dels beneficis d'una capitalitat neta i ordenada", ha expressat.

   Així mateix, l'ens supramunicipal defensa el microurbanisme per impulsar actuacions en molts punts de forma simultània i "apropar-se al ciutadà", ja que, segons l'AMB, de vegades no fan falta grans obres per observar com canvia el paisatge públic.

   En aquest sentit, Torra ha dit que l'AMB pot participar en el disseny de grans equipaments com a biblioteques, instal·lacions esportives i carreteres, o ajudar els ajuntaments en el disseny i rehabilitació de places, carrers i altres espais.

   "Una actuació puntual en un lloc estén a millorar la qualitat de l'entorn, i més quan es disposa de pocs recursos", ha observat Segura, que ha explicat que, en els últims anys, es comença a optar per equipaments de proximitat i híbrids, amb múltiples funcionalitats.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

   Torra ha destacat el treball que fa l'AMB amb la ciutadania perquè intervingui en el procés de disseny dels nous equipaments i espais, i també ha insistit en la col·laboració amb els governs municipals: "Cada projecte és una reflexió entre la part política i la part tècnica".

   A més, Segura ha posat com a exemple de participació ciutadana la reurbanització de la plaça Penedès de Cerdanyola del Vallès (Barcelona): "Es va fer baixar a tots els veïns, de diferents ètnies, i cada u va proposar símbols, colors i materials que els recordessin la seva terra d'origen".

   "De vegades canviant la pell d'un espai públic és suficient. Sense grans obres es pot canviar el panorama", ha expressat, i ha conclòs que un dels objectius de l'ens metropolità és apostar per la peatonaliazació i la reducció de la circulació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés