BARCELONA 13 des. (EUROPA PRESS) -
L'Audiència Provincial de Barcelona ha ordenat reobrir diligències penals i imputar dos càrrecs de la Conselleria d'Empresa i Ocupació de la Generalitat per un presumpte delicte de prevaricació en l'autorització el novembre del 2011 expedient de regulació d'ocupació (ERO) de suspensió de prop de 1.400 treballadors de l'Hospital Sant Pau de Barcelona, que finalment es va aplicar al voltant de dos mesos.
En la sentència, a què ha tingut accés Europa Press, l'Audiència determina l'obligació d'investigar i prendre declaració en qualitat d'imputats al director dels Serveis Territorials d'Empresa i Ocupació, Eliseo Oriol, i al cap de Servei de Relacions Laborals, Joan Palet, els dos funcionaris del citat departament.
Ho fa en resposta al recurs interposat per la denunciant Carmen Pérez --autora de la denúncia penal-- contra l'arxiu de la causa que va fer el Jutjat d'instrucció 3, poc després d'obrir diligències a final de 2011.
Davant d'aquesta actuació, l'Audiència assenyala que "realment no es va portar a terme diligència de cap investigació de tipus", pel que insta a obrir-les de manera efectiva.
L'Audiència argumenta que "resulta processalment incoherent acordar la incoació de diligències prèvies i sense portar a terme la menor tasca o tasca investigadora decretar el seu sobreseïment provisional".
CRITICA EL SOBRESEÏMENT
La Secció Segona de l'Audiència considera que "un sobreseïment provisional sense pràctica efectiva de diligència investigadora alguna resulta improcedent per prematur".
Per al jutge, és així, "més quan en la denúncia s'al·ludeix a la realització d'hores extraordinàries per part de personal mèdic de l'empresa, pretenent la suspensió de contractes de treball de facultatius dels mateixos serveis que es realitzaven tals hores extraordinàries", afegeix parafrasejant la denúncia presentada per la mèdic de l'hospital Carmen Pérez.
La denúncia penal al·lega que la "inexistència de les causes legalment exigibles" per poder portar a terme les esmentades suspensions, després que la direcció del centre --en aquell moment a càrrec de Jordi Varela-- sustentés la decisió per causes productives i econòmiques.
El text criticava la pretensió de l'hospital de suspendre contractes de treball de facultatius dels mateixos serveis que es realitzaven hores extraordinàries i arribant fins i tot a pretendre la suspensió dels contractes de les mateixes persones que realitzen de manera habitual i continuada aquestes hores extraordinàries.
El 18 de novembre de 2011 --dos mesos després de la presentació de l'ERO-- els dos citats càrrecs de la Conselleria van signar l'autorització de l'expedient, que preveia la suspensió de 15 dies laborals per a 1.397 treballadors fins a final del 2012.
L'esmentada demanda penal en curs, presentada el desembre del 2011, va provocar la paralització de l'expedient, a conseqüència del silenci administratiu de la Conselleria d'Empresa i Ocupació de la Generalitat davant del requeriment de Pérez de suspendre l'ERO precisament per l'existència d'una denúncia en curs.
En aquell moment, el Jutjat d'instrucció 3 de Barcelona va decretar el sobreseïment de la denúncia, el que Pérez va recórrer, i ara l'Audiència Provincial decideix tornar a investigar.
RETALLADES DEL CENTRE
L'hospital més antic de Barcelona, gestionat per la Generalitat, l'Ajuntament i l'Arquebisbat, va posar el citat ERO a sobre de la taula per aconseguir reduir en 15 mesos 10 dels 26 milions de retallades que el Servei Catalán de la Salut (CatSalut) ha imposat al centre.
El març, la Generalitat va destituir el gerent del centre, Jordi Varela, i va intervenir l'hospital amb l'objectiu de corregir la desviació financera detectada a l'entitat, actuació que el Govern ha situat dins de la normalitat.