Publicat 22/5/2019 17:31:48 +02:00CET

L'APE situa BComú i la CUP com les que més compleixen les seves exigències en pobresa energètica

Gas, Fogó, Fogons, Cuina
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 22 maig (EUROPA PRESS) -

L'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha situat les candidatures de BComú i la CUP a Barcelona com les que més compleixen les seves exigències en l'àmbit de la pobresa energètica, després d'una anàlisi que l'entitat ha dut a terme de les llistes que concorren a la ciutat i que ja han tingut representació durant aquest mandat.

L'APE ha destacat en un comunicat aquest dimecres que ha dut a terme aquesta anàlisi dels programes perquè considera "essencial la lluita contra la pobresa energètica des de l'àmbit municipal".

Ha elaborat aquesta anàlisi sobre la base de sis indicadors, dels quals BComú en compleix cinc, i el segueix la CUP, amb tres --compleix parcialment dues més-- i JxCat, amb dues --i un altre compliment parcialment--, mentre que Cs, ERC i el PSC compten amb un --i dos més parcials--, i el PP no en compleix cap ---només un de manera parcial--.

Sobre BComú, destaca que porta al seu programa un apartat específic de pobresa energètica, i l'únic indicador que no compleix és el referent a la necessitat de garantir els subministraments en els llocs de treball precaris: "Encara que no ho criminalitzen, no ho esmenten".

JxCat es refereix a aquest assumpte però no esmenta la Llei 24/2015 d'emergència habitacional i pobresa energètica ni la relació entre aquesta situació i el gènere, encara que reconeix la feminització de la pobresa i proposa una atenció especial a les dones, però sense concretar mesures, assenyala l'entitat.

La candidatura BCN Canvi-Cs defensa la necessitat de garantir l'accés als subministraments, però no esmenta la Llei 24/2015 ni els llocs de treball precaris, "sinó que criminalitza aquest tipus de situacions", encara que sí que cita el gènere com a factor de risc, però sense plantejar cap mesura concreta.

El programa d'ERC tampoc no es refereix a la 24/2015 i, encara que reconeix l'existència dels llocs de treball, no explicita que les persones en aquesta situació tinguin cap dret als subministraments bàsics, segons l'entitat, que ha assenyalat que ERC es refereix a la feminització de la pobresa però tampoc no especifica mesures.

El PSC sí que esmenta la Llei 24/2015 i parla de pobresa energètica, però només des de la perspectiva de l'eficiència energètica i no des de la de drets, assegura l'APE, que afirma que el PSC només esmenta els llocs de treball per apostar per preservar els drets dels propietaris.

Assegura que el programa marc del PP per a les municipals no fa cap referència a la pobresa energètica ni a la 24/2015 i, sobre els llocs de treball, "les criminalitza i proposa mesures per endurir la seva prohibició, així com una regressió dels seus drets".

La CUP vincula la pobresa energètica al fet que l'energia i l'aigua "es tractin com una mercaderia, en lloc d'un dret", i és l'única candidatura que explicita que les persones en situació d'ocupació han de tenir garantit el dret als subministraments bàsics.

el més llegit

 1. 1

  El Govern recarregarà targetes menjador 15 dies més i pagarà dos mesos a la concertada

 2. 2

  Coronavirus.- Badalona (Barcelona) demana a les gasolineres no vendre aliments entre les 21 i les 6 hores

 3. 3

  La pandèmia de coronavirus supera el milió de contagis i deixa més de 51.000 morts

 4. 4

  Bargalló diu que s'hauran de treballar "aspectes emocionals" en tornar a classe

 5. 5

  L'Ajuntament de Lleida suspèn la festa major de maig pel coronavirus