Actualitzat 16/11/2018 13:27

L'AMB obre un expedient sancionador a Aigües de Barcelona per "manca de transparència"

Eloi Badia i Gemma Calvet
EUROPA PRESS

L'empresa assegura que sí ha donat la informació que li ha requerit l'AMB

BARCELONA, 16 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha obert un expedient sancionador a Aigües de Barcelona per "manca de transparència", atès que acumula més d'un any i mig sol·licitant informació imprescindible per a la gestió del servei que no se li ha entregat, segons ha explicat aquest divendres el regidor de Barcelona i vicepresident de l'AMB Eloi Badia.

Badia ha assegurat que l'empresa es nega a donar informació sobre àmbits com tarifes, costos i sous, la qual cosa dificulta a l'administració prendre decisions econòmiques de la gestió, també vinculades a les tarifes, la qual cosa podria reduir el cost de les factures que assumeix la ciutadania, ha dit en roda de premsa juntament amb la directora de l'Agència de Transparència de l'AMB, Gemma Calvet.

L'obertura de l'expedient per presumpte incompliment de la Llei de Transparència ja ha estat notificat a l'empresa, que haurà de resoldre's en un màxim de sis mesos, període durant el qual una instructora investigarà els indicis, escoltarà les parts i farà una proposta de resolució de l'expedient sancionador, que l'empresa podrà recórrer després.

La Llei de Transparència de la Generalitat qualifica aquests incompliments de molt greus, als quals es poden aplicar sancions com multes d'entre 6.001 a 12.000 euros; la suspensió per poder contractar amb l'administració pública durant sis mesos; la inhabilitació per ser beneficiari d'ajudes públiques entre un i cinc anys, i la cancel·lació de la inscripció en el registre de grups d'interès, ha explicat Calvet.

És la primera vegada que l'Agència de Transparència de l'AMB obre un expedient d'aquestes característiques des que va ser creada el 2015: "No ens hem trobat cap altre cas" com aquest, ha dit Calvet, que ha ressaltat que aquest assumpte no té res a veure amb el calendari electoral i que, després dels sis mesos, es judicialitzarà si l'empresa recorre.

L'EMPRESA

Aigües de Barcelona ha assegurat que sí han respost a tots els requeriments d'informació que li ha remès l'AMB i que han estat resposts en els terminis determinats i amb la informació sol·licitada, han afirmat fonts de l'empresa consultades.

Ha recordat que fa un any l'empresa va desenvolupar un portal de transparència que s'està implementant i en el qual figura informació comptable i que ho va fer per voluntat pròpia, atès que va més enllà de l'obligatori per llei.

DESACORD AMB L'AMB

Per contra, Badia ha assegurat en la roda de premsa que han fet 20 peticions d'informació i han avisat l'empresa mixta --amb el 70% i el 15% de l'AMB-- que incorria en incompliments de la Llei de Transparència: "Després d'un any i mig de reclamacions reiterades, hem actuat".

A preguntes dels mitjans, han detallat que sí hi ha hagut respostes per escrit a diferents nivells, però posant en qüestió l'obligatorietat jurídica de donar la informació i la necessitat de l'administració responsable de disposar-ne, i fins i tot "han al·legat en alguns escrits desconfiança cap a l'administració responsable", quan aquesta confiança ha de ser al revés.

Badia ha recordat que Aigües de Barcelona presta el servei en règim de monopoli i que, a més, estan a l'espera d'una sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre l'adjudicació del servei que podria deixar l'empresa sense oferir-lo, per la qual cosa la situació actual exigeix "màxima necessitat de col·laboració, transparència i claredat, que no s'està produint".

"No podem permetre que es menyspreï l'administració pública del país i la ciutadania. És obligació com a gestor d'un servei públic informar de què es fa", i és obligació de l'administració evitar que es produeixi una manca de transparència i lleialtat, ha asseverat Badia.

Calvet ha sostingut que l'obertura d'aquest expedient sancionador "no és una bona notícia, perquè parla del fracàs de totes les vies que s'han impulsat prèviament per obtenir la informació", i ha dit que aquests instruments són incòmodes d'utilitzar, però són imprescindibles per defensar l'interès general.

"ANUL·LA" L'ADMINISTRACIÓ

"Si no podem accedir en aquesta informació, se'ns ha anul·lat com a regulador i titular", ha criticat Badia, que ha dit que l'actuació representa un ofec de l'administració pública i la seva obstrucció i que aquesta informació és imprescindible per prendre decisions com les referents a les tarifes del 2019.

Han assegurat que aquesta informació ni tan sols s'hauria de demanar, sinó que s'hauria d'entregar d'ofici, i han assenyalat que inclouen dades relatives a costos de publicitat, de personal, la gestió econòmica i retribució de directius --una mica del que han publicat una part aquesta mateixa setmana, han dit--.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés