Publicat 26/12/2020 10:40CET

L'AMB encara el 2021 amb un pressupost contra la crisi de la Covid-19 i l'emergència climàtica

Foto áerea de l'àrea metropolitana de Barcelona
AMB

   També posa la mirada en l'habitatge amb la creació d'Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB)

   BARCELONA, 26 des. (EUROPA PRESS) -

   L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) encara el 2021 amb un pressupost general del grup de 2.230,8 milions d'euros, amb la vista posada a combatre la triple crisi sanitària, social i econòmica per la Covid-19 i avançar en la lluita contra l'emergència climàtica, la promoció de l'habitatge assequible i la mobilitat sostenible.

   En termes quantitatius, es tracta del tercer pressupost del sector públic de Catalunya, darrere de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona, en un pressupost que ha crescut un 19% --159,2 milions-- respecte als comptes de 2020, en un moment en el qual les administracions han vist com disminueixen els seus ingressos per la contracció de l'economia.

   El gerent de l'AMB, Ramon Torra, explica que les administracions, i en aquest cas la metropolitana, han de treballar per "no deixar a ningú enrere i per cosir polítiques públiques actives que ajudin la recuperació", posant especial atenció al petit comerç i als sectors de proximitat, les pimes i els autònoms.

   "Tot això sense oblidar la mirada social i el compromís ambiental que ens permeten les nostres competències en transport públic, medi natural, aigua, residus, energia, habitatge i urbanisme", ha afegit el gerent, que ha recordat que el grup AMB està integrat, entre altres, per l'Institut Metropolità de Promoció del Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL) i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

   En previsió que els efectes negatius causats per la pandèmia continuïn al llarg de 2021, especialment als col·lectius més vulnerables, l'AMB projecta que els recursos donin continuïtat a les polítiques socials i ambientals d'exercicis anteriors, encara que amb especial èmfasi en aquelles polítiques per fer front a la crisi sanitària, social i econòmica en la metròpolis.

OCUPACIÓ I REACTIVACIÓ

   Davant la "pèrdua alarmant d'ocupació" en sectors com els serveis, la restauració, el turisme, la cultura i l'oci, ha subratllat que el pressupost de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic i Social serà de 19,3 milions, 7,5 dels quals es destinaran al Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals i 8,5 pel de suport a l'economia de proximitat (ApropAMB).

   Així mateix, l'AMB impulsarà una línia d'ajudes per subvencionar el Tribut metropolità i la Taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR) en situacions de vulnerabilitat econòmica de la ciutadania, comerços, autònoms i petita activitat, entre altres mesures per promoure l'ocupació i l'economia social i solidària.

ECOLOGIA, MOBILITAT I HABITATGE

   En matèria ambiental, Torra ha destacat el pressupost destinat a la prevenció i gestió de residus, de 183 milions; les dotacions per atendre competències metropolitanes dins de la gestió del cicle de l'aigua, amb 104,3 milions, i l'impuls de renovables amb cobertes fotovoltaiques i fotolineres, amb una partida de 2,3 milions d'euros.

   Per l'AMB també és important avançar en mobilitat, transport i sostenibilitat, on l'assignació de recursos més destacable és per a la gestió indirecta de transport públic (140,4 milions) i l'aportació a l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) com a ens consorciat (155,17 milions), al que se suma una aportació de 44,3 milions per facilitar l'accés al transport públic a persones amb mobilitat reduïda i famílies amb pocs recursos.

   Una altra de les línies estratègiques és l'impuls de la política d'habitatge, que vol posar l'accent en el lloguer social, amb la constitució d'Habitatge Metròpolis Barcelona, que al costat de l'IMPSOL i el Consorci Metropolità de l'Habitatge impulsaran la promoció d'habitatges assequibles i la rehabilitació energètica i d'accessibilitat al parc existent.

   Per a l'AMB, la pandèmia de la Covid-19 ha posat de relleu la importància de comptar amb espais públics naturals, per la qual cosa aquest pressupost posa especial èmfasi en la recuperació verda amb mesures per al manteniment de la infraestructura verda metropolitana, com els espais verds urbans, el litoral i els eixos fluvials, amb una despesa que es manté en 19,7 milions.

INGRESSOS

   En relació als ingressos provinents de tributs i taxes, el coordinador de l'oficina tècnica de gerència de l'AMB, Antoni Ferrero, ha explicat que es preveu ingressar 124,9 milions de la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR) i 127,2 milions del tribut metropolità, que es correspon amb el padró del tribut aprovat per 2020.

   Finalment, altres fonts d'ingressos són les transferències de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), de 101,8 milions; finançament dels Fons Feder, de 9,36 milions i ingressos vinculats a la recollida selectiva de residus de 38,3 milions, entre d'altres.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés