Publicat 18/6/2019 15:19:44 +02:00CET

L'AMB defensa canviar el model de recollida de residus i augmentar els índexs de reciclatge

Ecovidrio lanza una campaña de reciclaje de vidrio entre los hoteles de Palma
CORT - Archivo

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) defensa un canvi en el model de recollida de residus per augmentar els índexs de reciclatge, ha informat aquest dimarts en un comunicat.

Ha impulsat a diversos municipis metropolitans sistemes que contribueixen a individualitzar la recollida, com el porta a porta i contenidors intel·ligents, i un model de gestió que afavoreix els municipis amb millor recollida selectiva, ha recordat.

Ho fa d'acord amb el Programa Metropolità de Prevenció i Gestió de Recursos i Residus Municipals (Premet25), que pretén complir les taxes de reciclatge establertes per la UE: del 55% el 2025 i del 60% el 2030 --ara es troba sobre el 35,5%--.

Per aconseguir-ho, fixa que el 2025 tots els municipis metropolitans hauran d'haver implementat un sistema individualitzat de recollida de residus que permeti identificar els usuaris i vincular el tipus i la quantitat de residus que es produeixen a nivell individual, per marcar tarifes en funció d'aquests.

139 MILIONS EL 2018

L'import de la taxa de tractament de residus és proporcional al cost que té el tractament a cada municipi, la qual cosa al seu torn depèn de la quantitat de residus que es generen i de la recollida selectiva, per la qual cosa el seu càlcul s'apropa a la idea que paga més qui contamina més.

El cost del tractament de residus metropolitans va ser el 2018 de 139 milions d'euros, un 62% dels quals es va cobrir amb la taxa domiciliària; un 24%, amb la no domiciliària, i el 14% restant, amb els pressupostos de l'AMB.

Per reforçar aquestes mesures, l'AMB ha engegat una acció de comunicació centrada en una web que informa de la recollida selectiva, el sobrecost d'una classificació incorrecta, la taxa, la destinació dels residus i casos d'èxit en municipis metropolitans, entre d'altres aspectes.