Publicat 30/4/2019 16:21:03CET

L'AMB aprova un pla d'acció per tractar i eradicar l'amiant en l'mbit metropolit

AMP.- La huelga de Metro obliga a regular los accesos a varias estaciones
@TMB - Archivo

BARCELONA, 30 abr. (EUROPA PRESS) -

L'rea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat aquest dimarts un pla d'acció per al tractament i l'eradicació de l'amiant en els 36 municipis metropolitans, que fixa el 2028 com a horitzó, com determinen les recomanacions de la Comissió Europea.

L'AMB aplicar mesures de manera progressiva i oferir suport tcnic als municipis metropolitans per dur a terme el compliment del pla, especialment als consistoris petits, que disposen de menys mitjans i recursos, ha detallat l'AMB en un comunicat.

La presidenta de l'AMB i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha rebut abans del Consell Metropolit un grup de treballadors jubilats de l'empresa Macosa, que fa poc més d'un any va sollicitar una reunió amb ella per demanar actuacions davant de la presncia d'amiant.

El pla inclou adoptar un sistema d'eines i protocols de gestió per a treballs amb amiant, que ha de preveure un cicle complet de les actuacions, com la inspecció, la detecció, l'identificació, l'avaluació del projecte, la seva execució i un seguiment dels treballs.

Preveu vincular tots els serveis de l'AMB a aquest sistema --incloent els encarregats d'obres, espai públic i equipaments, entre d'altres-- i que l'ens supramunicipal collabori amb tots els municipis metropolitans perqu assumeixin també aquest sistema.

A més, el Consorci Metropolit de l'Habitatge (CMH) ja té en compte la concessió de subvencions per eliminar amiant, i estudiar incorporar subvencions més mplies en totes les actuacions relatives amb la rehabilitació, com el programa de rehabilitació extensiva en zones vulnerables de l'AMB.

D'altra banda, l'Observatori Metropolit de l'Habitatge incorporar en els seus estudis sobre el parc d'habitatge la detecció d'amiant --sobretot mitjanant la Inspecció Tcnica d'Edificis (ITE)--, i els serveis d'Urbanisme de l'AMB tractaran problemes d'amiant en les edificacions a la planificació urbanística que sigui de la seva competncia.

La seva rea de desenvolupament social i econmic encarregar la prospecció sobre formacions en matria de construcció per elaborar un mdul específic sobre l'amiant, amb la creació d'una certificació professional acreditada, i collaborar amb la Generalitat en mesures legislatives i reglamentries en aquesta matria.

Ha recordat que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i l'empresa Ferrocarril Metropolit de Barcelona (FMB) est desenvolupant treballs per tractar els problemes derivats de la presncia d'amiant en les seves installacions --motiu pel qual els treballadors han convocat diverses vagues, l'última, aquest dilluns--.