Publicat 3/6/2020 18:56:47 +02:00CET

L'alcalde de Lleida demana a grups municipals que demanin regularització de temporers sense papers

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo.
AYUNTAMIENTO DE LLEIDA

Ciudadanos considera que "no és una solució sinó un parapet per dissimular la improvisació amb la gestió"

LLEIDA, 3 juny (EUROPA PRESS) -

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo (ERC), ha proposat aquest dimecres a tots els grups municipals de l'Ajuntament de Lleida que es redacti una carta conjunta per dirigir-la a la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, per demanar que l'Estat regularitzi de manera temporal la situació de les "persones sense papers" que arriben a Lleida perquè puguin treballar en la campanya de la fruita.

Pueyo, que governa amb JxCat i El Comú de Lleida, ha fet aquesta proposta en la reunió de la Comissió Informativa per a les polítiques de gestió de la seguretat i civisme que s'ha celebrat aquest dimecres de manera telemàtica, ha informat l'Ajuntament en un comunicat.

El portaveu de JxCat i primer tinent d'alcalde, Toni Postius, ha recolzat la iniciativa de l'alcalde en declaracions a Europa Press: "Evidentment estem a favor".

Des del Comú de Lleida, la regidora de Participació i lluita contra la corrupció, Elena Ferre, ha afirmat que el seu grup està d'acord amb la petició encara que "caldrà esperar a veure com acaba el redactat final de la carta, si s'elabora conjuntament amb tots els grups del consistori" i ha dit que la regularització de persones migradas és una de les prioritats pel Comú de Lleida i En Comú Podem.

La regidor socialista Cristina Moron ha assegurat que el seu grup prendrà la decisió una vegada conegui què demana en concret la carta citada per l'alcalde, segons un comunicat del PSC, en el qual el partit critica que Pueyo "culpi ara el govern de l'Estat de la situació i digui que l'Ajuntament s'ha trobat sol en aquesta qüestió".

Moron ha recordat a l'alcalde de Lleida que el passat mes d'abril, en la Diputació de Lleida, els grups del PSC, Unitat d'Aran i En comú Podem ja van demanar que "s'interessés al Govern de l'Estat a estudiar la necessitat d'emprendre un procés de regularització de les persones migradas".

Des de Ciudadanos, el seu portaveu, Angeles Ribes ha afirmat, en declaracions a Europa Press, que el que Pueyo cerca amb la proposta de la carta "no és una solució sinó un parapet per dissimular la improvisació amb la gestió".

Ribes ha afirmat que l'Ajuntament està rebent moltes crítiques per la pèssima gestió que ha fet el seu equip quan va prometre que aquest any ho tindrien tot solucionat.

"De sobte, després d'assegurar que el govern de Paeria se sentia molt sol perquè les altres administracions excepte la Diputació no havien aportat gens, Pueyo s'ha tret de la màniga escriure una carta conjunta amb aquesta petició", ha afirmat Ribes.

El portaveu del PP, Xavier Palau, ha dit que el seu grup no va a acceptar que l'alcalde faci a tots "partícips de la seva incompetència i de la seva pèssima gestió en matèria de temporers per part del govern mentre fa un any que van prometre que resoldrien aquesta circumstància".

"Donem una pèssima imatge de Lleida en tota Espanya pel pèssim tracte que estem donant als immigrants i temporers de la ciutat, si l'alcalde el que pretén és aprofitar aquesta circumstància per implicar-nos a tots en la seva pèssima gestió i la seva falta de propostes no entrarem en aquest debat", ha avançat.

Palau ha agregat que és cert que ell sempre ha plantejat que s'havia de fer un 'lobby' lleidatà per reclamar a la resta d'administracions --Diputació, Generalitat i Estat-- un "finançament just" per a Lleida, per atendre a les necessitats de totes les persones, entre elles els temporers.

"Si és necessari redactar una carta per enviar-la a qualsevol administració per reclamar el que ens competeix a Lleida: sí, però no pot ser només per reclamar, en aquest cas el PP no participarà", ha avançat.

"Ha de ser una carta per reclamar i explicar quin és el projecte de gestió en matèria de temporers, en cas contrari no ens trobaran", ha agregat.

Des del seu punt de vista una proposta d'aquest tipus no ha de fer-se en la comissió de seguretat y hauria de fer-la l'alcalde o el regidor competent a l'àrea de drets socials, en la regidoria de l'Horta o en el marc de treball d'una taula sobre temporers.