Publicat 17/03/2019 16:33

L'Ajuntament reclama a Gas Natural 14 milions per uns impostos d'obres al port i l'energètica recorre

La CNMC multa Naturgy amb 1,2 milions per canviar les condicions als clients sen
EUROPA PRESS - Archivo

L'empresa presenta un nou recurs al Suprem perqu el procediment segueix obert

BARCELONA, 17 març (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona i Gas Natural mantenen obert el litigi per l'Impost sobre Construccions, Installacions i Obres (ICIO) per la construcció de la central trmica de cicle combinat al port de Barcelona, pel qual el consistori ha reclamat aquest diumenge que la companyia aboni la quantitat de 13.783.250 d'euros i aquesta anuncia que ho recorrer al Tribunal Suprem (TS).

En un comunicat, el consistori ha informat que la secció primera de la sala per Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem no ha adms a trmit el recurs de cassació interposat per Gas Natural contra la sentncia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que també va desestimar el recurs de la companyia contra la liquidació de l'ICIO per a les obres de la central, que van finalitzar a finals de 2011.

A més, en la seva providncia del 7 de mar de 2019, el Tribunal Suprem va condemnar Gas Natural a fer-se crrec dels costos processals, així com els corresponents interessos de demora, segons el consistori que encapala Ada Colau.

Per la seva banda, la companyia energtica ha explicat que, davant la inadmissió a trmit del seu recurs de cassació pel TS, "no es posa fi al procediment" i que presentar el pertinent recurs davant el Suprem, han informat Europa Press fonts de Naturgy.

La companyia ha assegurat que existeixen arguments per continuar amb els recursos, ha allegat que "es va aportar tota la documentació que permetia liquidar l'ICIO segons la base imposable correcta", i ha concretat que aix és el cost de l'obra civil i no altres costos subsegüents del desenvolupament industrial, com les despeses generals.

"El potencial impacte econmic est provisionat. En cas d'haver-lo de fer front, es tracta d'un pagament únic que no s'estendria a imports futurs", han defensat les mateixes fonts.

A més, han apuntat que no es tracta d'una multa, sinó d'una potencial regularització d'uns impostos que reclama l'Ajuntament de Barcelona, per que consideren "que no procedeix".

2011

Els fets es remunten a finals del mes d'agost de l'any 2011, quan l'Ajuntament explica que va iniciar actuacions inspectores per a la regularització tributria de l'ICIO, i de la documentació aportada va resultar un cost inicial de l'obra de 444.828.212 euros.

La constructora va allegar llavors que el cost d'execució total havia estat molt inferior, i que com el contracte s'havia signat sota la modalitat de "clau en m" no disposaven de factures, ni de certificacions d'obres per acreditar el cost exacte, ja que aquesta documentació obraria en poder dels contractistes --alguns d'ells amb seu social a l'estranger-- i subcontractistes.

Una vegada resoltes les allegacions de l'empresa, a finals de novembre de 2012, i dedudes les partides que no havien de formar part del cost d'execució i que havien estat degudament acreditades, així com les quantitats ingressades a compte juntament amb la sollicitud de la llicncia, es va practicar una liquidació per import de 13.783.250 euros, que finalment ha estat confirmada, segons l'ajuntament.

L'ICIO és un impost de carcter local que forma part dels impostos potestatius previst en la llei d'hisendes locals, i aquest carcter facultatiu quant al seu establiment, suposa que les entitas municipals ho regulen mitjanant Ordenances Fiscals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés