Publicat 03/04/2021 11:32CET

L'Ajuntament de Barcelona torna a lluir les pintures gòtiques originals del segle XIV

Una restaurador treballa en la recuperació de les pintures gòtiques del segle XIV a l'Ajuntament de Barcelona.
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Es van descobrir al 2017 i han permès trobar el primer escut pintat de la ciutat

BARCELONA, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona torna a lluir les pintures gòtiques originals del segle XIV després de la restauració del primer dels sostres on es van trobar decoracions d'entre el 1371 i el 1567 vinculades a la construcció del Saló dels Cent Jurats, l'actual Saló de Cent.

En el marc de les tasques de restauració habituals dels sostres del consistori que es van fer al 2017, es van descobrir pintures a 12 sostres o cassetonats diferents entre la planta baixa i la planta noble, i es va decidir encarregar un estudi per comprovar l'estat de conservació i fer una proposta d'intervenció per restaurar-los.

Així, al juny, un equip de restaurador va començar a treballar per recuperar completament la pintura original de 14 metres quadrats del sostre de fusta del pati de la seu de la plaça Sant Jaume, que mostra el primer escut pintat de Barcelona que es coneix.

Aquest àmbit ja restaurat es relaciona amb la construcció i decoració del Saló dels Cents Jurats (el Saló de Cent) entre el 1369 i el 1373, que a partir de l'any 1401 es va convertir en la capella del Trentenari --també coneguda com la capella del Bon Govern--, i aquesta funció de culte la va protegir de les modificacions estructurals que es van fer més tard.

Les pintures recuperades mostren un escut real propi de la corona d'Aragó, que és també el senyal de la Casa de Barcelona, i un altre que es podria considerar el primer escut pintat conegut de la ciutat, amb el rombe dividit en quatre quarts on apareix la creu de Sant Jordi combinat amb els pals vermells de l'escut real.

MÉS ÀMBITS A RESTAURAR

Ara com ara s'està treballant en un altre àmbit al pati, que acabarà al maig i que forma part de les dependències de l'antic òrgan del govern municipal conegut com Trentenari, decorat probablement entre el 1401 i el 1403 coincidint amb la construcció de la Capella del Bon Govern, a la planta baixa de l'actual Ajuntament.

L'historiador Reinald González ha explicat que aquesta decoració medieval es va recobrir a mitjan segle XVI amb una nova decoració renaixentista basada en iconografies figuratives humanes, animals i florals, que es poden associar a rondalles i ficcions clàssiques.

El sostre es va mantenir pràcticament intacte fins a l'enderrocament d'una bona part de l'antic edifici medieval, a conseqüència de la construcció de la nova façana a la plaça de Sant Jaume i de les obres de modificació i reconstrucció del gran pati central, entre el 1831 i el 1847.

Fins ara, l'Ajuntament ha destinat 2,4 milions a tot el procés i preveu continuar treballant en la recuperació de tots els cassetonats que s'han analitzat i documentat: a finals d'any s'ultimarà un altre a la planta noble i està previst engegar pròximament una primera intervenció al Saló de Cent, ha apuntat l'arquitecta del departament de Patrimoni, Anna Ribas.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés