Publicat 16/07/2019 15:52

L'Ajuntament de Barcelona aprova l'organització municipal després d'un acord d'última hora

Janet Sanz, Ada Colau i Laia Bonet a l'Ajuntament de Barcelona.
EUROPA PRESS

Les presidncies de comissions seran per a ERC i l'Executiu i les de districtes per a l'oposició

BARCELONA, 16 jul. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimarts en un ple extraordinari l'organització municipal que fixa el cartips, després d'un acord d'última hora pel qual el Govern de BComú i el PSC i també ERC, el PP i BCN Canvi han votat a favor de tots els punts, mentre que JxCat ha votat en contra dels punts referents a les comissions municipals i les seves presidncies, en els quals Cs s'ha abstingut.

En canvi, s'han aprovat per unanimitat les retribucions i els representants municipals a l'rea Metropolitana de Barcelona (AMB), del Consorci de la Zona Franca i de les empreses municipals, després d'unes negociacions en les quals també s'han abordat la distribució de crrecs eventuals, que no requereix votació.

El Govern d'Ada Colau i els grups de l'oposició han arribat a l'acord uns minuts abans de comenar el ple, en una reunió que s'ha celebrat a primera hora, després que no arribessin a cap pacte durant aquest dilluns, amb discrepncies sobretot en les presidncies de comissions i la distribució de crrecs eventuals.

L'acord estableix que es creen quatre comissions, les presidncies de les quals queden repartides entre el Govern municipal i ERC: la de Drets Socials, Cultura i Esports estar presidida per Laura Pérez (BComú) amb vicepresidncia per a Margarita Marí Klose (PSC), i la d'Economia i Hisenda, amb Jordi Castellana (ERC) de president i Montserrat Ballarín (PSC) de vicepresidenta.

També es crea la de Presidncia, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció, amb Albert Batlle (PSC) i Jordi Martí (BComú), i la d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, amb Maria Bohigas (ERC) i Janet Sanz (BComú), en una organització de les comissions que prcticament manté la del passat mandat.

El ple també ha abordat els decrets de cartips que ha signat l'alcaldessa des que es va constituir l'Ajuntament fa un mes, com nomenaments i cessaments de personal eventual i directiu de l'Ajuntament i delegacions de competncies.

Les retribucions són prcticament les mateixes que en el passat mandat: l'anual per a l'alcaldessa és de 100.000 euros si es dedica exclusivament al crrec --encara que té limitat el sou, com la resta de regidors de BComú--, mentre que els tinents d'alcalde perceben 98.192 anuals bruts; els presidents de grups municipals, 92.600; els regidors de l'executiu, 84.532, i els de l'oposició, 56.387, entre altres crrecs.

Encara que no s'ha votat en el ple, totes les presidncies dels districtes han quedat en mans de l'oposició, encara que algunes continuen obertes, i l'oposició tindr 39 crrecs eventuals dels 124 disponibles --la resta seran per al Govern municipal--, segons fonts municipals.

GOVERN DE BCOMÚ I EL PSC

L'alcaldessa ha reiterat que el Govern municipal ser "fort, estable i dialogant" i que els seus 18 regidors prioritzaran la reducció de les desigualtats, l'emergncia climtica, impulsar l'ocupació de qualitat, i millorar la seguretat i la convivncia.

A més, ha afegit que l'executiu també treballar pels valors i el compromís amb els drets humans i el feminisme: "Barcelona ha de ser una ciutat d'esperana enfront dels discursos d'odi i l'extrema dreta", ha demanat Colau a l'oposició durant el ple, la mesa de presidncia del qual est formada per primer cop per tres dones --Colau, Janet Sanz i Laia Bonet--.

El primer tinent d'alcalde, el socialista Jaume Collboni, ha dit que l'acord de Govern amb BComú garanteix que no s'avalar l'ús partidista de l'Ajuntament i que el cartips acordat reflecteix les prioritats de la ciutat, i ha demanat a l'oposició superar la política de blocs per arribar a grans acords.

OPOSICIÓ

Ernest Maragall (ERC) ha retret al Govern municipal la "falta de generositat institucional i el tacticisme" en la negociació del cartips, la qual cosa, segons ell, ha provocat que no hi hagi unanimitat, i ha assegurat que els regidors republicans treballaran des de l'educació i la cultura per millorar la ciutat.

La número dos de JxCat, Elsa Artadi ha assegurat que Barcelona s'enfronta a una emergncia de seguretat, climtica, habitacional, social, productiva i humanitria, i ha lamentat l'absncia del líder del seu grup municipal, l'exconseller empresonat Joaquim Forn, com han fet també Colau i Maragall.

Luz Guilarte (Cs) ha assegurat que Colau i Collboni van prometre m estesa a l'oposició per fins ara només hi ha hagut desconsideració i immobilisme, ha preguntat a Collboni si far alguna cosa amb el lla groc al balcó del consistori i ha dit que el PSC "és de dilluns a dimecres constitucionalista" i la resta de la setmana pacta amb JxCat a la Diputació de Barcelona.

Des del PP, Josep Bou ha recordat que el passat mandat ja van governar BComú i el PSC --ha dit que llavors Colau era més forta i la veia menys cansada--, i ha carregat contra el PSC perqu el lla groc continua al balcó i el saló de plens sense la fotografia del rei: "Quin tipus de partit constitucionalista és?"

Manuel Valls (BCN-Canvi) ha celebrat l'acord de BComú i el PSC perqu el veu com una derrota per a l'independentisme: "Si Quim Forn no és aquí és perqu vivim en un estat de dret. A Espanya no hi ha presos polítics", i ha instat el Govern municipal a abordar el problema de seguretat de la ciutat.

Al final del ple, diversos treballadors del Metro han protestat per la presncia d'amiant a la xarxa, i els representants del Csif han reclamat un nou model policial per a la Gurdia Urbana i mesures urgents per combatre la inseguretat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés