Publicat 17/1/2014 13:29:08 +01:00CET

L'advocat de Benítez acusa els mossos del Raval de detenció il·legal a més de l'homicidi

Protesta de vecinos de Juan Andrés Benítez, muerto tras detenerle los Mossos
EUROPA PRESS

Els agents van realitzar "de comú acord una contenció violenta i desproporcionada"

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

L'advocat de la família de l'empresari Juan Andrés Benítez, mort el 5 d'octubre després de ser reduït pels Mossos d'Esquadra al Raval, David Aineto, acusa nou agents d'homicidi dolós o assassinat, a més de delictes de coaccions, contra la integritat moral i falsedat documental, i afegeix el delicte de detenció il·legal.

Així ho ha concretat durant la compareixença al jutjat d'instrucció 20 de Barcelona en què aquest divendres han estat convocades les parts del cas perquè traslladin les seves peticions, un tràmit previst dins del procediment del Tribunal del Jurat i a la qual han assistit els imputats al costat dels seus defenses.

En el seu escrit, el lletrat acusa de detenció il·legal quatre dels agents que van participar en l'actuació, ja que en cap moment se li ha informat que estava detingut, i de falsedat documental quatre policies perquè considera que "van faltar conscientment i voluntàriament a la veritat" a l'instruir les diligències.

Alhora, atribueix a una mossa els delictes de coaccions i un altre d'obstrucció a la Justícia --va demanar a una veïna les fotos que havia realitzat-- i dos agents més per obstrucció i encobriment per esborrar unes restes de sang que va deixar la víctima.

Com a diligències de prova, demana identificar i ratificar les declaracions dels imputats i si tenen antecedents, i que la Generalitat respongui com a responsable civil subsidiària.

Segons els fets que descriu l'advocat, el 5 d'octubre del 2013 Juan Andrés Benítez "va trobar la mort després de ser agredit brutalment" per diversos agents dels Mossos d'Esquadra que el van reduir, que en cap moment li van informar que estava detingut ni el motiu de l'esmentada detenció.

Segons l'escrit, els policies que van detenir a Benítez "no es van limitar a efectuar maniobres de reducció, sinó que van efectuar de comú acord una contenció violenta i desproporcionada", abalançant-se sobre ell, recolzant els seus genolls sobre el seu cos, de manera que el van immobilitzar i li van donar nombrosos cops, cops de puny i puntades de peu.

CONTROVÈRSIA VEÏNAL

Aquesta nit, la víctima, cap a les 22 hores, després d'haver patit un robatori a casa seva i la desaparició del seu gos, va tenir "una controvèrsia veïnal per aquest motiu, produint un aldarull" amb dos veïns, recull l'escrit.

La discussió va començar "després d'abalançar-se sobre Benítez" el veí, però segons l'escrit no va comportar cap lesió constitutiva de delicte per a cap de les parts implicades.

Després de la mediació veïnal, estant els implicats a una distància de 100 metres, Benítez va trucar la Guàrdia Urbana per informar de l'aldarull i que li havien robat el gos, que van traslladar l'avís als Mossos, cos policial que va enviar diversos agents.

L'escrit assegura que Benítez es va identificar abans els primers agents que van arribar al lloc, donant el seu nom complet i direcció, just davant d'on estaven situats, al número 16 del carrer Aurora, i davant de la petició d'un segon agent "ha fet un gest d'anar per la seva identificació personal", moment en què va ser detingut sense causa, prossegueix el text.

Una agent dels Mossos ho va reduir "violentament", el que va comportar que l'agent que actuava caigués a terra sense intervenció de Benítez, moment en què altres tres agents es van sumar a la retenció.

Segons aquest relat es van abalançar sobre ell "situant-se a sobre del mateix una vegada aquest es trobava a terra, començant així la contenció i els cops que va patir Benítez i que finalment li van provocar la seva mort", una actuació a la qual s'han afegit altres quatre mossos.

Durant la compareixença d'aquest divendres a la Ciutat de la Justícia un grup de veïns del carrer Aurora han desplegat una pancarta a les portes del recinte reclamant 'Justícia Juan Andrés'.

el més llegit

 1. 1

  La jutgessa autoritza que Junqueras, Rull i Turull surtin de la presó per treballar

 2. 2

  La Generalitat decidirà dimecres sobre l'ús obligatori de la mascareta

 3. 3

  Una dona es llença pel balcó per por que l'agredeixi la seva parella a Manresa

 4. 4

  Presó per a la detinguda per matar a punyalades una familiar a Pont de Vilomara (Barcelona)

 5. 5

  Salut derivarà "amb tota probabilitat" malalts de Lleida a altres ciutats