Actualitzat 17/05/2021 13:42

L'ACM premia tres iniciatives municipals de repoblació i arrelament al territori

El guanyador dels premis Arrelament ha estat el projecte 'Repoblació de Rocafort de Queralt'
ACM

El guanyador ha estat 'Repoblació de Rocafort de Queralt' (Tarragona), amb 30.000 euros

BARCELONA, 17 maig (EUROPA PRESS) -

L'ACM ha premiat tres iniciatives municipals en els premis Arrelament, que tenen l'objectiu de reconèixer les propostes d'ajuntaments i consells comarcals de Catalunya basades en la repoblació i arrelament al territori.

En una roda de premsa telemàtica per presentar els finalistes i el guanyador del premi, el president de l'ACM, Lluís Soler, ha destacat la necessitat de definir una Catalunya que va a una única velocitat, en la qual "es visqui on es visqui s'hi pugui tenir les mateixes possibilitats", i creu que aquestes iniciatives són un bon exemple per aconseguir-ho.

Per Soler, l'agenda municipalista ha d'anar alineada amb els alcaldes i les corporacions municipals, i desenvolupar polítiques actives de repoblació i arrelament: "Que no sigui només una paraula buida de contingut, i que li puguem donar força i solemnitat per tirar endavant i fer aquesta Catalunya plural i amb igualtat d'oportunitats per a tothom".

Del total de 19 propostes que s'han presentat, el guanyador ha estat el projecte 'Repoblació de Rocafort de Queralt' (Tarragona), que va impulsar el mateix ajuntament, i ha obtingut una dotació de 30.000 euros, i que, com ha assenyalat l'alcalde de Rocafort de Queralt, Marc Roca, pretén "fixar la gent jove al poble, i que noves famílies vulguin participar de l'entorn".

El projecte consta de dues parts: s'ha destinat l'antic consultori del municipi a habitatge cooperatiu, amb un espai per a entitats socials a la planta baixa, i apartaments per a joves a la planta superior; a més d'uns terrenys municipals que siguin de gestió de la cooperativa i un "imant per a famílies de nova incorporació".

ALTRES PROJECTES

El projecte 'Oportunitats per a les persones, impuls al territori' del Consell Comarcal del Pallars Jussà (Lleida) ha estat un dels finalistes amb un premi de 20.000 euros i consisteix a millorar l'ocupabilitat de persones amb discapacitat o dificultats d'inserció laboral, "que afavoreix l'arrelament al territori".

El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mulloll, ha dit que la finalitat és lluitar contra la despoblació de la zona i que aquestes persones "tinguin les mateixes oportunitats que en un lloc gran amb altres equipaments, fomentar el territori i estimular l'atracció de persones que es vulguin arrelar a la comarca".

L'altre finalista ha estat el projecte 'Creació d'una cooperativa d'habitatge deslocalitzat i d'una comunitat local de producció energètica fotovoltaica', de l'Ajuntament de la Cellera de Ter (Girona), que també ha estat dotat amb 20.000 euros i que pretén fomentar l'"habitatge per a joves i gent gran i reduir la petjada energètica" del municipi.

L'alcalde de la Cellera de Ter, Xavier Boïgues, ha advertit que els darrers deu anys la població ha perdut un 15 per cent d'habitants, sobretot joves, per la qual cosa aquest projecte vol revertir la tendència i crear una cooperativa d'habitatge amb almenys sis pisos per a joves i gent gran; i una cooperativa energètica amb plaques solars per donar servei a 12 equipaments municipals, habitatges de cooperativa i famílies amb pobresa energètica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés