Publicat 26/10/2021 21:05CET

L'accés a Andorra des de França es desviarà per la RN22 durant les obres a la RN20

Guyot i Espot presideixen una reunió del V Diàleg Transfronterer Andorra-Occitània
SFG

Els dos països signen una carta d'intencions sobre cooperació sanitària

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 26 oct. (EUROPA PRESS) -

L'accés a Andorra des de França es desviarà per l'antiga RN22, actualment tancada i que s'arreglarà i condicionarà, mentre es realitzin els treballs de construcció de la galeria per evitar les allaus en la RN20.

Així ho han informat els serveis de l'Adreça Interdepartamental de les carreteres del Sud-Oest de França (Dirso) a les autoritats andorranes desplaçades a Toulouse aquest dimarts per celebrar el V Diàleg Transfronterer Andorra-Occitània, segons ha explicat el Govern andorrà en un comunicat de premsa.

En la primera part de la jornada, el cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, i el Prefecte de la Regió d'Occitània, Étienne Guyot, han presidit, al costat de les seves respectives delegacions, la reunió de seguiment del Comitè de Pilotatge de l'acord internacional entre Andorra i França de millora dels accessos rodats al Principat.

En aquesta, s'han "constatat els avanços en els treballs al llarg del 2021", entre els quals està la construcció de la galeria per a allaus del corredor H2, a la carretera RN20, a la localitat de l'Hospitalet.

Els dos mandataris han tractat l'avantprojecte d'aquesta galeria, de més de 300 metres de longitud, i han validat les properes etapes que permetrien iniciar l'obra en l'estiu del 2023.

Aquestes obres "milloraràn substancialment l'accés al Principat des del costat francès", han assenyalat tant el cap de Govern andorrà com el Prefecte d'Occitània.

Complementàriament a la reunió del Comitè de Pilotatge de l'acord, durant el V Diàleg Transfronterer, ambdues delegacions també han mantingut una reunió de la Comissió de seguiment de l'acord franc-andorrà per a la gestió d'aigües.

En aquesta, s'ha repassat l'acord signat per a la connexió de les xarxes de recollida d'aigües residuals i les tasques de neteja realitzades al llac de Les Abelletes aquest estiu.

COOPERACIÓ SANITÀRIA

En el 2017, es van iniciar uns grups de treball de diàleg transfronterer sobre temàtiques específiques, en els quals també participen representants de la Regió, a més de la Prefectura.

En el marc del grup de treball en l'àmbit de la Salut, Espot, Guyot i el director general de l'Agència Regional de Salut d'Occitània (ARS Occitanie), Pierre Ricordeau, han signat una carta d'intencions sobre la signatura d'un futur conveni de cooperació sanitària entre Andorra i França.

Aquest conveni té per objectiu "crear una relació més estreta sobre qüestions sanitàries com el trasllat de pacients, la formació de professionals o la col·laboració en àmbits com la geriatria, l'oncologia, la traumatologia, les urgències, la salut mental, pública i mediambiental".

Els signataris de la carta d'intencions s'han marcat un termini de sis mesos per finalitzar aquest projecte de conveni, detalla l'Executiu d'Andorra.

EDUCACIÓ, AGRICULTURA I PATRIMONI CULTURAL

També s'han reunit en aquest V Diàleg Transfronterer els grups de treball d'Educació i Ensenyament Superior, que ha tractat la mobilitat dels estudiants andorrans a diferents universitats franceses i els convenis d'estadas formatives per als estudis d'infermeria.

El grup d'Agricultura i Alimentació ha exposat "els nombrosos avanços que s'han fet en els últims 10 anys en el marc de promocionar els productes locals als dos costats de la frontera, amb fires i esdeveniments agrícoles", així com la col·laboració amb el Parc Natural Regional dels Pirineus de l'Ariège.

Per primera vegada, hi ha hagut un grup de treball centrat en Patrimoni i Acció Cultural per estudiar els possibles projectes de col·laboració sobre la protecció del patrimoni material i immaterial --com la candidatura transnacional per a la Unesco sobre els testimonis materials de la construcció del Coprincipado d'Andorra--.

També s'ha treballat en l'organització d'una visita al Principat per part dels responsables culturals de la regió francesa per conèixer els equipaments culturals "i cercar establir una xarxa de formacions i tallers per a artistes".

La propera trobada de Diàleg Transfronterer se celebrarà a la fi de l'any que ve a Andorra.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés