Publicat 16/1/2020 12:59:04 +01:00CET

JxCat demana "més rigor i concreció" en la declaració de l'emergència climàtica a Barcelona

La regidora de JxCat, Elsa Artadi
EUROPA PRESS

Artadi avisa: "No es pot anar disparant contra el Port i l'Aeroport amb dades falses"

BARCELONA, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

La portaveu de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha reclamat "més rigor i concreció" en les mesures que va presentar dimecres el Govern municipal en la declaració de l'emergència climàtica a la ciutat, perquè considera que són massa genèriques i poc precises.

En roda de premsa aquest dijous, la regidora ha celebrat que s'hagi declarat l'emergència climàtica, però ha dit que estan decebuts perquè no hi ha res de nou: "Volem pensar que darrere d'aquest pla que no concreta res, hi ha càlculs", ha remarcat.

Per a Artadi, les mesures que s'han presentat són convencionals, ha assenyalat que són continuistes amb allò que ha fet el Govern dels comuns en els últims cinc anys, i ha criticat que "només la meitat de les mesures que plantegen depenen de l'Ajuntament de Barcelona".

Ha lamentat que la declaració de l'emergència climàtica hagi arribat a Barcelona després que hi hagi 1.300 declaracions arreu del món, segons ella, per la qual cosa ha demanat no posar-se "més medalles del compte", i ha opinat que els objectius que s'han fixat són els mateixos que ha fixat la Unió Europea i la Generalitat.

Així, ha explicat que des del seu grup municipal reclamaran que el càlcul de les emissions i les seves reduccions es faci des d'un organisme independent, registraran una bateria de preguntes per al Govern local per tenir-ne més informació, i en el proper ple proposaran crear una comissió permanent per fer un seguiment del pla.

En ser preguntada pels primers dies de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), Artadi ha valorat que se n'ha volgut fer publicitat abans d'hora, cosa que ha generat confusió a la ciutadania que pensa que la mesura no serveix de res, segons ella: "Fins que no hi hagi les sancions, no es veurà un canvi en el comportament de la gent".

AEROPORT I PORT

La portaveu de JxCat a Barcelona també s'ha pronunciat sobre les propostes del Govern d'Ada Colau d'eliminar els vols curts amb alternatives ferroviàries, i avançar en l'electrificació del Port i de l'Aeroport, que considera que són una maniobra de distracció: "No es pot anar disparant contra el Port i l'Aeroport amb dades falses".

"Està bé que els servidors públics siguem exemplars, però això no suposarà un canvi substancial en la lluita contra el canvi climàtic", ha dit sobre el fet que Colau i els seus regidors no volaran a menys de mil quilòmetres si hi ha una alternativa amb tren inferior a set hores.

Segons Artadi, no té sentit que la mateixa setmana que es declara l'emergència climàtica "la mesura estrella" sigui una que no depèn del consistori, sinó del Govern de l'Estat en què governa el mateix partit, i ha demanat centrar-se en les mesures que es puguin resoldre des del consistori.