Actualitzat 19/05/2014 13:28

Jordi Savall reivindicarà la pau a l'estrena del seu muntatge 'Guerra i Pau' al Liceu

El violagambista Jordi Savall
EUROPA PRESS

BARCELONA, 19 maig (EUROPA PRESS) -

El violagambista Jordi Savall estrenarà aquest dissabte al Gran Teatre del Liceu la seva repassada a la música barroca i reivindicació pacifista 'Guerra i Pau. Un segle de batalles i celebracions de la Pau', de la mà de les formacions La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations, en la seva particular aportació a la commemoració del Tricentenari.

"No és un cant guerrer, és un cant de pau", ha dit Savall en roda de premsa aquest dilluns, on ha subratllat que les guerres sempre estan motivades per la ignorància, i ha reivindicat que el coneixement dels conflictes pot canviar les coses, cosa al que aspira aquesta proposta musical.

Es tracta d'un fris històric de l'època barroca que mostra les músiques tant de moments d'enfrontament bèl·lic com treves i paus en la història europea, i demostra com la humanitat ha viscut immersa en una cultura de la guerra per resoldre les seves diferències, el que es juxtaposa que també la humanitat ha buscat la pau entre les parts enfrontades com una necessitat primordial.

Savall ha remarcat que la música és la verdadera història vivent de la humanitat, i és l'únic art que pot fer viatjar a través del temps: "Sentirem unes coses que mai ens hem pogut imaginar, aquesta és la gran força de la música".

El concert està dividit en les dues parts 'De la Guerra dels Segadors (1640) al Tractat d'Utrecht (1713)' i 'De la Batalla i Capitulació de Barcelona (1714) a la Pau d'Aquisgrà (1748)', i inclou músiques tant cultes com tradicionals.

Sobre aquestes últimes, Savall ha defensat que "transmeten el sentiment sincer del poble" d'aquell moment, i ha explicat que l'obra constitueix en conjunt una repassada que cobreix el cor del barroc europeu entre la Guerra dels 30 anys fins a la Pau d'Aquisgrà del 1748 amb especial èmfasi en el Tractat d'Utercht del 1713, que va posar final a la Guerra de Successió espanyola.

Durant el concert, abans de cada peça el poeta i codramaturg de l'espectacle Manuel Forcano --al costat de Sergi Grau-- posarà als assistents en antecedents històrics per conduir el programa, que tindrà temes en francès, anglès i rus, entre d'altres.

El projecte passarà després per Halle (Alemanya), Edimburg (Regne Unit), París (França), Brussel·les (Bèlgica) i Lodz (Polònia), i culminarà a final d'any en l'edició d'un llibre-disc, ha avançat.

CATALUNYA EN EL MÓN

El comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, ha dit que aquest concert compleix amb la vocació de projectar la cultura catalana al món, i ha apuntat que el prestigi de Savall és el prestigi de Catalunya: "Ens posa a l'aparador", ha dit el comissari, i ha remarcat que la seva música és una manifestació de primer ordre de catalanitat.

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha aplaudit que Savall aconsegueixi fer que la música antiga sigui contemporània, i ha celebrat que el concert expressa la "història emocional" de la Catalunya del 1714.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés