Publicat 18/01/2015 11:05

Joan Margarit reivindica el valor moral de la cultura en el seu nou poemari

El poeta Joan Margarit
EUROPA PRESS

BARCELONA, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

El poeta català Joan Margarit reivindica el valor moral de cultura com a "única eina que pot ajudar en la intempèrie" en el seu nou poemari 'Des d'on tornar a estimar' (Proa), segons ha explicat en una entrevista d'Europa Press.

Margarit ha assegurat que l'ésser humà viu en la intempèrie física i moral de l'univers: contra la primera --el fred, la fam i l'aixopluc--, l'home s'ha defensat a través de la ciència, gràcies a les investigacions d'uns pocs, que permet que la resta pugui estar estalvi amb només prémer un botó d''on' i 'off'.

Tot i això, la intempèrie moral --aquella que arriba quan es mor un ésser estimat-- "no té botons; no hi ha res que ho solucioni instantàniament".

"L'única eina que et pot ajudar és la cultura, com la poesia, la música, la filosofia i, per a molts, la religió", ha expressat.

Segons la seva opinió, quan succeeix alguna desgràcia personal, és quan la gent necessita aquesta ajuda: "No es pot demanar cultura només quan la necessites, hauria de fer deu anys que un llegeix poemes de Montaigne o escolta Bach o Mozart perquè l'ajudin".

Per al poeta, "la tragèdia t'ha d'agafar llegit", ja que considera que en néixer totes les persones són ordinadors buits de gran capacitat però sense programes instal·lats, de manera que cal omplir-los de cultura.

Per a Maragarit, aquest llegat s'està perdent, no n'hi ha prou amb ensenyar-ho una vegada per generació i "això és la poesia, donar resposta a aquelles qüestions generació rere generació".

REFLEXIÓ DE SENECTUT

Aquesta reflexió sobre la cultura és un alt en la seva trajectòria aconseguida per la perspectiva que donen els anys: "Començo a haver-les viscut totes".

En la vellesa, tot i que el cos perd importància, no tot són inconvenients si la cultura ha funcionat, tot i que "si un de jove era tonto, de vell encara ho serà més".

Preguntat per la nostàlgia present al poemari, ha assegurat que, sense ser en absolut en sentit negatiu, és el seu agraïment a allò viscut: "La nostàlgia és a dir 'allò va estar molt bé i va ser un acte d'amor'".

Sobre la seva visió crítica de Barcelona en els seus versos, el poeta ha assegurat que l'amor per una ciutat "no impedeix en un moment donat ser crític", i ha censurat aspectes com que els horaris comercials centrin els debats públics mentre que, d'altra banda, s'està destruint el patrimoni del passat amb tancaments de botigues històriques.

"Som un poble brut i que no té visió a llarg termini, ja ho deia Josep Pla", ha lamentat Margarit, que també aborda en el compendi la reivindicació dels seus orígens.

Pròximament, Austral publicarà l'obra completa de Margarit en castellà, i Proa reeditarà i ampliarà 'Barcelona amor final' del 2007 afegint tots els poemes escrits des d'aleshores sobre la ciutat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés