Actualitzat 01/06/2016 18:20 CET

El jardí de la finca Muñoz Ramonet obrirà les portes al públic des d'aquest diumenge

Interior del palacio del industrial Julio Muñoz Ramonet en Barcelona
EUROPA PRESS

BARCELONA, 1 Juny (EUROPA PRESS) -

Barcelona obrirà al públic el jardí històric de la finca Muñoz Ramonet a partir d'aquest diumenge, després de les obres de rehabilitació que ha dut a terme des de l'any passat, ha anunciat l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) aquest dimecres en un comunicat.

Amb una superfície de 3.594 metres quadrats al districte de Sarrià-Sant Gervasi, aquest jardí històric del segle XX estarà obert cada dia de la setmana des de les 10 del matí fins al vespre.

Per fer l'obertura de portes de l'espai, al número 282 del carrer Muntaner, a les 11 hores se succeiran diverses activitats protagonitzades per l'Orquestra Barroca de Barcelona, les artistes plàstiques Roser Bosch, Anna Bussot, Mireia Cifuentes, Anna Dauder, Pilar Nivela, Teresa Seguí, Glòria Shiromizu, Carmen Rojo i Clara Rossy, entre d'altres.

Els 'urban sketchers' Juan Linares, Shiembcn, Graciela Solanas, Laura Antonini, Rafael Creus, Jaume Luque, Margarita Julia Sape i Francisco Marín, també acudiran a la celebració, en què s'explicarà la narració 'Una història a cau d'orella', inspirada en la història de la finca, a càrrec d'Ona Contacontes.

Després d'un litigi de més de 15 anys, el juliol del 2013 les hereves de Julio Muñoz Ramonet van entregar les claus de la finca a l'Ajuntament de Barcelona en compliment d'una decisió del Tribunal Suprem (TS).

El 2015 el consistori va començar les obres de millora de les instal·lacions del jardí, del sistema de reg i l'enllumenat, en unes tasques que incloïen també la recuperació del disseny i la vegetació originals ideades per Jean-Claude-Nicolas Forestier el 1916 i per Joan Mirambell el 1956.

Les actuacions de millora han consistit sobretot a millorar de l'accessibilitat en totes les zones de passeig del jardí, la remodelació de les instal·lacions per a la seva modernització i la reconversió de la piscina en estany.

CRITERIS DE BIODIVERSITAT

En els dos estanys que hi havia prèviament al jardí, típic de la burgesia catalana del segle XX, s'ha actuat seguint els criteris de biodiversitat adequats per al funcionament d'estanys naturalitzats.

La configuració inicial de murs i escales històriques s'ha mantingut pel seu valor patrimonial, i la renovació de la vegetació ha respectat el caràcter original del jardí.

Originàriament, la casa era del marquès d'Alella Ferran Fabra i Puig, industrial tèxtil propietari de l'empresa de fils Fabra i Coats, i va encarregar el jardí de la seva nova residència al dissenyador francès Jean-Claude-Nicolas Forestier (1861-1930) conservador dels parcs de París i un dels paisatgistes internacionals més reconeguts.

PAISATGISTA DE PARÍS

La proposta final de Forestier dividia els espais del jardí en tres terrasses, i quan va morir el marquès el 1945 les seves nétes van vendre la finca als germans Muñoz Ramonet, que van encarregar la remodelació del jardí al dissenyador Joan Mirambell, que va introduir canvis en l'estructura.

En la recuperació del jardí, la Fundació Muñoz Ramonet ha pretès mantenir l'esperit del projecte de Forestier respectant les modificacions introduïdes per Mirambell.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés