Actualitzat 23/10/2018 12:59

Un informe sosté que la 'multiconsulta' és il·legal i que el ple ha de rebutjar-la

Ajuntament de Barcelona (arxiu)
Europa Press - Archivo

Troba il·legal la pregunta de l'aigua perquè no és competència municipal i afecta els contractes

BARCELONA, 23 oct. (EUROPA PRESS) -

Un informe elaborat pel catedràtic de Dret Administratiu i Advocat Joaquín Tornos assegura que la 'multiconsulta' de Barcelona que inclou una pregunta sobre la gestió de l'aigua no s'ajusta a dret, per la qual cosa els regidors hauran de votar-hi en contra en el ple o se'ls podria exigir responsabilitats, segons ell.

Sosté en el document, consultat per Europa Press, que hauran de votar en contra de l'estimació del recurs i de la celebració de la consulta que s'abordaran aquesta setmana, perquè "del contrari se'ls podria exigir les responsabilitats que poguessin derivar-se d'una decisió adoptada amb coneixement de la seva il·legalitat".

El ple votarà aquest divendres un recurs de reposició sobre les preguntes de la 'multiconsulta', perquè els serveis jurídics municipals han constatat que el ple només podia votar-hi en contra si argumentava raons jurídiques, cosa que el Govern de Colau creu que no es va produir quan es va denegar la 'multiconsulta' en la sessió de l'abril.

El catedràtic ressalta que el Reglament de Participació Ciutadana de l'Ajuntament en el qual es basa la 'multiconsulta' estableix que les preguntes han de tenir per objecte matèries de competència municipal, i no poden formular-se qüestions de matèries sobre les quals s'estiguin executant algun tipus de contractació, per si el seu resultat pogués perjudicar tercers.

En aquest sentit, destaca que la gestió de l'aigua no és competència de l'Ajuntament, sinó de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), motiu pel qual no pot consultar-se una pregunta que versi sobre aquesta matèria, per evitar ingerències d'un ens públic en les competències d'un altre i perquè no es pot preguntar sobre el que no es pot decidir, segons el catedràtic.

Sobre la impossibilitat de formular preguntes que afectin contractes en execució, subratlla que "és evident" que la pregunta sobre la gestió de l'aigua afectaria el contracte de creació de l'empresa mixta Aigües de Barcelona per a la gestió del cicle integral de l'aigua.

"DOBLEMENT IL·LEGAL"

Així, considera que "la consulta és doblement il·legal", i els membres del ple han de desestimar el recurs i impedir que la consulta se celebri, perquè no s'adecua a l'ordenament jurídic, motiu pel qual la denegació de la consulta és ajustada a dret, segons ell.

Remarca que el reglament estableix que només es poden rebutjar les preguntes per motivacions jurídiques, i no polítiques, per la qual cosa "el vot dels grups ha de ser necessàriament en contra si la consulta no és conforme a dret, perquè no exerceixen una funció de lliure decisió política, sinó un acte degut al control de la legalitat".

"En exercir el seu vot estan obligats a atendre el marc normatiu aplicable en matèria de referèndums d'iniciativa ciutadana, havent d'oposar-se a la celebració d'un referèndum contrari a dret", insisteix el catedràtic, que reitera que han de desestimar el recurs de reposició si la pregunta no s'adecua a l'ordenament.

Encara que el ple aprovés el recurs de reposició i, amb ell, celebrar la 'multiconsulta' amb la pregunta sobre l'aigua i una altra sobre la plaça Antonio López, no podrien consultar-se fins al cap de les municipals de maig, perquè la normativa impedeix fer-ho sis mesos abans dels comicis i només hi hauria un mes de marge per organitzar la votació, cosa que descarta l'executiu municipal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés