Publicat 13/3/2019 18:40:21 +01:00CET

Un informe critica la gestió de l'ensorrament de nínxols a Montjuc i l'Ajuntament la defensa

Un informe pericial diu que la gestió de l'ensulsiada de nínxols en Montjuc va
DURÁN & DURÁN ABOGADOS

El consistori confia que s'arxivi definitivament el procés judicial

BARCELONA, 13 mar� (EUROPA PRESS) -

Diversos familiars dels 144 nínxols esfondrats del cementiri de Montjuc de Barcelona han lliurat a l'Ajuntament un informe pericial del catedrtic d'Antropologia Física i Forense de la Universitat de Granada Miguel Cecilio Botella, que conclou que la gestió va ser "la pitjor possible", mentre que les fonts municipals han replicat que informes independents apunten que va ser adequada.

L'informe presentat aquest dimarts al consistori, al qual ha tingut accés Europa Press, afirma que "la manera de recollir el material hum, restes i ossos, ha estat la pitjor possible i aix condiciona de manera determinant la identificació" de les persones inhumades en els nínxols ensorrats el 15 de setembre del 2017.

"No ser possible la identificació de la gran majoria dels individus i només es podr arribar a alguna identificació mitjanant tcniques antropolgiques i anlisis d'ADN" dels cossos que s'hagin conservat complets o en una grandria apreciable, prossegueix el text.

El catedrtic també considera que "és de pur sentit comú que el que es va fer i de la manera en qu es va dur a terme va ser la menys indicada", segons un comunicat dels despatxos que representen familiars, Durán & Durán Abogados i Palacio-Lassaletta Abogados.

Després de més d'un any i mig des de l'incident, familiars dels nínxols que van presentar una querella per aquests fets --que no va ser admesa--, continuen criticant "el tracte donat pel cementiri, la nulla informació rebuda i el total desconeixement del tractament que s'est donant a les restes".

QUERELLA

El Jutjat d'Instrucció 18 de Barcelona va rebutjar el passat octubre admetre a trmit la querella presentada al juliol per part d'un grup de familiars afectats, una decisió que ha estat recorreguda pels seus lletrats i que est pendent de resposta.

El jutjat va considerar que no existien indicis de delicte per obrir una instrucció penal perqu, "en cap cas, es pot sostenir que l'ensorrament va ser originat per un absolut abandó en matria de conservació, suposat d'imprudncia greu, única que constitueix delicte".

INFORMES DE L'AJUNTAMENT

L'Ajuntament ha assegurat que aquest mateix informe no va ser adms com a prova pel jutjat, i ha destacat que Cementiris de Barcelona no té constncia que l'autor s'hagi identificat en alguna ocasió per dur a terme tasques de peritatge en el lloc.

Les fonts municipals consultades per Europa Press han confiat que el cas s'arxivi definitivament i ha defensat que els informes que es van elaborar després de l'ensorrament dels nínxols "van ser concloents sobre les causes i que les tasques d'identificació de les restes van ser diligents".

Les mateixes fonts han ressaltat que els dos informes independents que es van encarregar --als experts Joan Deulofeu i Antoni Vilanova-- van assegurar que no es podia preveure el collapse imminent del bloc de nínxols i que l'ensorrament es va produir per circumstncies acumulades i imprevisibles com a risc immediat.