Un informe critica la gestió de l'ensorrament de nínxols a Montjuïc i l'Ajuntament la defensa

Un informe pericial diu que la gestió de l'ensulsiada de nínxols en Montjuïc va
DURÁN & DURÁN ABOGADOS
Publicat 13/3/2019 18:40:21CET

El consistori confia que s'arxivi definitivament el procés judicial

BARCELONA, 13 Març (EUROPA PRESS) -

Diversos familiars dels 144 nínxols esfondrats del cementiri de Montjuïc de Barcelona han lliurat a l'Ajuntament un informe pericial del catedràtic d'Antropologia Física i Forense de la Universitat de Granada Miguel Cecilio Botella, que conclou que la gestió va ser "la pitjor possible", mentre que les fonts municipals han replicat que informes independents apunten que va ser adequada.

L'informe presentat aquest dimarts al consistori, al qual ha tingut accés Europa Press, afirma que "la manera de recollir el material humà, restes i ossos, ha estat la pitjor possible i això condiciona de manera determinant la identificació" de les persones inhumades en els nínxols ensorrats el 15 de setembre del 2017.

"No serà possible la identificació de la gran majoria dels individus i només es podrà arribar a alguna identificació mitjançant tècniques antropològiques i anàlisis d'ADN" dels cossos que s'hagin conservat complets o en una grandària apreciable, prossegueix el text.

El catedràtic també considera que "és de pur sentit comú que el que es va fer i de la manera en què es va dur a terme va ser la menys indicada", segons un comunicat dels despatxos que representen familiars, Durán & Durán Abogados i Palacio-Lassaletta Abogados.

Després de més d'un any i mig des de l'incident, familiars dels nínxols que van presentar una querella per aquests fets --que no va ser admesa--, continuen criticant "el tracte donat pel cementiri, la nul·la informació rebuda i el total desconeixement del tractament que s'està donant a les restes".

QUERELLA

El Jutjat d'Instrucció 18 de Barcelona va rebutjar el passat octubre admetre a tràmit la querella presentada al juliol per part d'un grup de familiars afectats, una decisió que ha estat recorreguda pels seus lletrats i que està pendent de resposta.

El jutjat va considerar que no existien indicis de delicte per obrir una instrucció penal perquè, "en cap cas, es pot sostenir que l'ensorrament va ser originat per un absolut abandó en matèria de conservació, suposat d'imprudència greu, única que constitueix delicte".

INFORMES DE L'AJUNTAMENT

L'Ajuntament ha assegurat que aquest mateix informe no va ser admès com a prova pel jutjat, i ha destacat que Cementiris de Barcelona no té constància que l'autor s'hagi identificat en alguna ocasió per dur a terme tasques de peritatge en el lloc.

Les fonts municipals consultades per Europa Press han confiat que el cas s'arxivi definitivament i ha defensat que els informes que es van elaborar després de l'ensorrament dels nínxols "van ser concloents sobre les causes i que les tasques d'identificació de les restes van ser diligents".

Les mateixes fonts han ressaltat que els dos informes independents que es van encarregar --als experts Joan Deulofeu i Antoni Vilanova-- van assegurar que no es podia preveure el col·lapse imminent del bloc de nínxols i que l'ensorrament es va produir per circumstàncies acumulades i imprevisibles com a risc immediat.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.