Actualitzat 11/12/2015 12:04

Inconscient i intuïció: els utilitzem bé?

Hombre, cruce de caminos, intuición
GETTY//SIPHOTOGRAPHY

MADRID, 11 Des. (INFOSALUS) -

   L'inconscient i la intuïció són dues eines poderoses del cervell per fer front als perills reals o ficticis i als reptes del dia a dia, superar-los i reconèixer també les coses positives que ens envolten. La cultura que impera quan naixem i tot allò que aprenem al llarg de la vida poden contribuir a 'desajustar' aquestes brúixoles vitals tan valuoses.

   Segons explica a Infosalus Mila Cahue, doctora en Psicologia per la Universitat Autònoma de Madrid i autora d''El cerebro feliz' (Paidós, 2015), estem modelats per les tendències genètiques, i per la cultura, l'educació que rebem i les experiències viscudes. "Percebem el món d'una manera o una altra segons la nostra experiència individual i a vegades fer cas a la intuïció no ens afavoreix. La combinació equilibrada de raó i emoció ens dóna les claus més avantatjoses per actuar a cada moment", apunta.

   L'inconscient podria explicar-se com tot allò que passa al nostre cervell sense que en siguem conscients, ja siguin pensaments o processos que estan contínuament analitzant el context, o conductes automatitzades. Aquests automatismes ens ajuden quan l'acció o reacció ha de ser instantània o necessitem parar la nostra atenció conscient a un altre aspecte del context en el qual ens trobem.

   Les conductes automatitzades ens permeten interioritzar el que aprenem i posar-ho en pràctica, i alhora realitzem altres tasques de manera conscient. Els problemes amb l'inconscient poden venir del fet que també automatitzem pensaments i conductes negatives no saludables.

   Aquests automatismes o hàbits, tant els positius com els negatius, són tan potents que són molt difícils d'eliminar o de canviar, i això sol produir-nos certa mandra ja que demana que siguem més conscients per poder automatitzar hàbits nous i que ens ajudin millor. Tot i que la intuïció és més potent que l'inconscient, poden existir tensions internes entre tots dos que portin a un escenari en el qual el cos et demani sortir d'una situació i l'inconscient et porti a no fer-ho.

   "És el que passa, per exemple, en el cas de les relacions de parella dependents o en les quals existeixen maltractaments. Les víctimes han après i automatitzat conceptes erronis de l'amor; les teràpies poden ajudar-los a redreçar aquests pensaments que produeixen 'curtcircuits' entre intuïció i inconscient i que els impedeixen sortir d'una situació que va en contra de la seva supervivència o del seu benestar", afegeix l'autora, que va publicar el 2014 'Amor del bueno' amb el segell JdeJ Editores.

EL NOSTRE CERVELL, UN ENORME ORDINADOR QUÀNTIC

   La intuïció fa referència a l'enorme capacitat operativa que té el nostre cervell per recollir dades en mil·lisegons i reaccionar davant el context amb senyals que ens ajuden a sobreviure en el quotidià o a detectar els possibles perills, siguin reals o no. "Amb la intuïció, el cervell ens envia un senyal no verbal adaptat a l'entorn al qual ens trobem, i que alhora és interpretat per la nostra experiència (pensaments). Aquest senyal no té perquè ser igual per a tothom però aporta una informació molt valuosa per a cada persona".

   Altres vegades és la falta de seguretat en nosaltres mateixos el que fa que no seguim aquestes intuïcions. Passa així quan algú ens planteja la opció oposada a la que intuïm o la nostra educació ens porta a rebutjar aquests senyals del nostre cervell dirigits en última instància a la nostra supervivència i al nostre benestar emocional. Així doncs, Cahue adverteix que si ens equivoquem és millor fer-ho per errors derivats de decisions pròpies que d'orientacions alienes, per així evitar lamentar-nos-en després.

   La intuïció del nostre cervell ens envia senyals físics a través de les vísceres molt reconeixibles com un malestar d'estómac o un augment del batec del cor que ens preparen davant una possible situació de fugida física i ens porten a reaccionar.

   "La vida és la nostra experiència individual, hem de seguir la intuïció, equivocar-nos, corregir, sobreviure en les condicions més òptimes, etc. Tot això satisfà el nostre cervell i ens aporta felicitat", conclou Cahue.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés