LLEIDA 12 març (EUROPA PRESS) -
L'anàlisi dels ous fòssils trobats al jaciment de Coll de Nargó (Lleida) ha permès a l'Institut Català de Paleontologia (ICP) determinar la presència de quatre espècies de dinosaures en aquesta zona de nidificació.
La investigació, que publica la revista 'Cretaceous Research', demostra que aquesta zona va ser compartida per diferents tipus de dinosaures, identifica per primera vegada a la Península Ibèrica la presència del gènere 'Cairanoolithus' i ha contribuït a determinar amb més precisió l'edat del jaciment.
Coll de Nargó, a vuit quilòmetres de la població homònima, s'ha constituït com una de les àrees de nidificació de dinosaures més importants d'Europa, ha assenyalat l'ICP en un comunicat, després que s'hagin identificat en aquesta zona milers d'ous del Cretàcic Superior, closques i nius atribuïts a dinosaures sauròpodes que van habitar la zona fa uns 70 milions d'anys, poc abans de la seva extinció en tot el planeta, fa uns 66 milions d'anys.
En la recerca, en què han participat l'investigador de l'ICP Albert Sellés, amb la col·laboració del responsable del Grup de Faunas del Mesozoic del centre, Àngel Galobart, i investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) i de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya, s'ha ampliat el registre d'ous coneguts, ja que fins ara només s'havia descrit el 'Megaloolithus siruguei'.
Després d'analitzar més de 25 estrats, els científics han identificat tres "ooespecies": 'Cairanoolithus roussetensis', 'Megaloolithus aureliensis', i 'Megaloolithus baghensis', i el fet que s'hagin trobat en el mateix nivell geològic indica que diferents tipus de dinosaures van coexistir en aquesta zona.
Els paleontòlegs parlen d'"ooespècies" per classificar els tipus d'ous, ja que és difícil que el registre fòssil conservi la informació necessària per saber quin tipus d'espècie de dinosaure adult correspon a cada ou, tot i que en estudis anteriors s'ha constatat que l'oogènere 'Megaloolithus' conté embrions de titanosauri.