Publicat 04/04/2014 17:05

El Govern posposa la denúncia davant d'Europa pel pla de l'Ebre fins que es pronunciï l'Estat

Reunión de la Comisión para la Sostenibilidad de las Tierras del Ebro.
CHE

TARRAGONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha anunciat que posposarà la denúncia davant de la Comissió Europea contra el pla hidrològic de l'Ebre aprovat pel Govern espanyol fins que no es pronunciï l'Estat, després d'una reunió aquest divendres a Amposta (Tarragona) de la Comissió per a la Sostenibilitat de Terres de l'Ebre a la qual també ha assistit el president de la confederació hidrogràfica del riu (CHE), Xavier de Pedro.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha precisat que el Govern esgotarà la via administrativa presentant recursos davant del Govern central i "si no s'atén, o per silenci administratiu o perquè no es varia la posició" es reserva la possibilitat de recórrer davant del Tribunal Suprem (TS) i, després, davant de la Comissió Europea (CE).

Fa just un mes, quan el Govern va aprovar el pla al Consell de Ministres, Vila va asegurar que el Govern català acudiria davant de la Unió Europea (UE) perquè el projecte era "clarament lesiu" per a la preservació del Delta i la lluita contra la salinització del tram final del riu, i va assegurar que estava convençut que Europa donaria la raó a l'executiu català.

El conseller, que ha concretat aquest divendres la via legal que seguirà la Generalitat, ha mantingut en tot cas la porta del diàleg oberta, per aconseguir així "fer compatibles interessos sempre legítims però no sempre coincidents", això és, de regants i mediambientals, ja que de fet el pla venç el 2015 i s'haurà de renovar.

"A nosaltres ens continua preocupant molt la regressió del Delta i la gestió de tot l'Ebre en conjunt, però en especial el seu tram baix", ha afegit el conseller en una atenció als mitjans després de participar a la reunió.

El pla de conca de l'Ebre del Govern central preveu uns 3.200 hectòmetres cúbics anuals a la desembocadura de l'Ebre, respecte dels 7.000 que demanava Govern català i entitats ecologistes com la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), si bé el pla va obtenir 72 vots favorables --entre els quals hi ha el de regants catalans-- i 9 contraris.

De Pedro, per part seva, ha defensat el cabal que recull el pla pel Delta, i ha insistit que les solucions per a aquesta massa d'aigua passen per fer inversions, destacant que la quantitat de 3.200 hectòmetres cúbics es refereix exclusivament a un any sec.

LA CHE DEFENSA EL PLA

Alhora, ha reiterat que la CHE impulsarà, en col·laboració amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), actuacions per a la millora mediambiental del Delta, com infraestructures hidràuliques que permetran optimitzar la gestió i ús del recurs en la part del baix Ebre.

Per a això, la confederació ha precisat en un comunicat que aportarà una part de l'augment d'ingressos que obtindrà, com ja s'ha anunciat, pel nou repartiment legal del cànon pel transvasament a Tarragona que abona el Consorci d'Aigües de Catalunya.

El president de la CHE ha insistit que el pla incorpora mesures generals per a la millora de les masses d'aigua, entre les quals hi ha els cabals ecològics, que representen un clar avanç respecte a l'anterior pla hidrològic i que no estan basades en peticions "poc realistes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés