Publicat 10/04/2014 14:05

Govern i indústria alerten que la reforma energètica estatal fa replantejar inversions

El presidente de Fomento del Trabajo, J.Gay de Montellà, y el conseller F.Puig
EUROPA PRESS

BARCELONA, 10 abr. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, ha alertat aquest dijous del risc que les multinacionals es plantegin deixar d'invertir a Espanya a causa de la pujada dels costos energètics i a la recent reforma del Govern espanyol, un extrem en què ha coincidit amb diversos directius industrials en una fòrum sobre energia organitzat per Foment del Treball.

Puig ha augurat que la reforma elèctrica del Govern central comportarà "una reducció molt significativa d'inversions" i ha alertat que ja està provocant la destrucció d'alguns llocs de treball en sectors com el de les energies renovables, i alhora està generant grans incerteses entre les empreses de generació energètica.

En aquest sentit, el conseller delegat de Torraspapel, Eduard Querol, ha reafirmat les declaracions del conseller, ja que ha assegurat que diversos directius de multinacionals implantades a Espanya han manifestat la seva preocupació sobre la situació, i ha advertit que "si no s'arregla, moltes inversions aniran fora".

Ha afirmat que les indústries que han apostat per les plantes de cogeneració "no poden ni pagar el gas que estan utilitzant", quan l'objectiu era reduir costos energètics i augmentar la competitivitat, i ha manifestat que ara mateix no hauria apostat per construir la planta de cogeneració que Torraspapel té a Sant Joan de les Fonts (Girona).

"La inversió, avui, no l'hagués feta. I el que jo faig és el que fa qualsevol multinacional, invertir en funció de la legislació", ha subratllat.

El director general de Lafarge Espanya, Isidoro Miranda, ha criticat que Espanya és l'únic país de l'àrea mediterrània que entre 2009 i 2012 ha incrementat els seus costos elèctrics en més d'un 25%, quan la demanda i el consum elèctric han anat a la baixa, un aspecte que ha assegurat que fa replantejar inversions: "Una multinacional es pregunta com és possible que es pugin els preus quan la demanda està pel terra".

Ha afirmat que invertir ja implica uns riscos inherents, però ha avisat que "si s'imposen riscos per sobre dels propis, una multinacional perd interès".

Per la seva banda, el president de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i director general de Bayer Ibèrica, Jesús Loma-Ossorio, ha constatat que ja hi ha hagut empreses que s'han vist obligades a tancar a causa de l'augment constant dels preus de l'energia els últims anys, i ha alertat que "això pot passar també en altres".

Ha assenyalat que moltes inversions del sector químic s'estan traslladant als Estats Units, on ha constatat que l'electricitat costa la meitat que a Europa.

El president d'Ercros, Antoni Zabalza, ha criticat que els peatges de l'energia s'han incrementat un 82% des de finals del 2008, el que, segons la seva opinió, demostra que és "fals" que el Govern espanyol sigui un govern a favor de la indústria.

"Sé que el Govern té problemes pressupostaris i els entenc molt bé, però també sé que en altres llocs tenen una visió un poc més amigable respecte a la indústria", ha manifestat Zabalza, que ha lamentat que l'executiu de Mariano Rajoy hagi considerat que la indústria tenia suficient capacitat per suportar aquestes pujades.

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha coincidit a afirmar que aquesta reforma elèctrica "resta una competitivitat molt important" a les indústries, que ha assegurat que ja han fet tots els esforços possibles per reduir costos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés