Publicat 30/06/2014 11:44

El Govern impulsarà l'emmagatzematge subterrani de gas a Catalunya evitant un Castor

J.Rosell (CEOE) S.Gabarró (GNF) Pere Torres (Generalitat) Martí Solà (Fund.GNF)
GAS NATURAL FENOSA

BARCELONA, 30 juny (EUROPA PRESS) -

La Generalitat donarà suport a la construcció d'emmagatzematges subterranis de gas a Catalunya, tot i que evitant els errors del projecte Castor a la costa de Castelló, ha explicat aquest dilluns el secretari d'Empresa de la Generalitat, Pere Torres, que ha destacat la importància d'"incrementar les reserves de gas estratègiques".

"Catalunya necessita disposar a mitjà-llarg termini de dipòsits de gas que permetin incrementar les seves reserves", ha dit en l'obertura del curs d'estiu 'Energia, Indústria i competitivitat', organitzat per la Fundació Gas Natural Fenosa i la Universitat de Barcelona (UB), que col·laboren des de fa una dècada en aquesta iniciativa dels mesos de juliol.

Gas Natural Fenosa té projectat a Balsareny (Barcelona) un magatzem subterrani en cavitats salines, i el Ministeri d'Indústria ha de donar l'autorització perquè es converteixi en magatzem.

La companyia ha iniciat els tràmits administratius fa dos anys amb l'objectiu de fer realitat el magatzem en una dècada i, tot i que la Generalitat no té competències sobre els permisos, treballarà per "afavorir la viabilitat" i transparència d'aquesta iniciativa, ha asseverat Torres.

Ha lamentat que la Generalitat està preocupada per tres elements de Castor que considera greus: que s'ha plantejat una gran obra d'aquest tipus "sense les mesures de seguretat ni col·laboració institucional necessàries"; que és una incògnita qui es farà càrrec de la factura d'aquesta instal·lació fallida --ha apuntat que la Generalitat s'oposarà que el cost recaigui en els pressupostos generals de l'Estat o en la factura dels ciutadans--, i que s'està produint mala premsa d'aquestes instal·lacions quan calen.

Per aquesta raó, amb vista al projecte català, el secretari d'Empresa de la Generalitat ha ofert col·laboració del Govern per "acompanyar en el procés" i fomentar el diàleg institucional i social.

No hi ha novetats sobre la tramitació però, a la presentació de la iniciativa el juny de 2012, Gas Natural Fenosa augurava dos anys per aconseguir tots els permisos de les administracions i poder posar en marxa el magatzem per fases, amb el començament d'activitat a mitjan 2017 i el final de totes les obres en 2025, amb un pressupost de 350 milions d'euros.

Es tracta d'un projecte d'emmagatzematge de gas en vuit cavitats salines subterrànies amb un volum de 3.200 GWh i amb una vida útil de 40 a 50 anys, en uns terrenys que té Iberpotash en concessió però que mai ha explotat per extreure potassa, i que segons ha explicat llavors Gas Natural Fenosa, no afectaria a l'activitat existent de la companyia minera.

REFORMES I COMPETITIVITAT

Torres ha confiat que la reforma estatal pendent en el sector gasista no segueixi els passos de l'elèctrica, que està provocant "trencadisses" per la falta d'un sistema de transició des dels errors de l'antic model a un nou que els corregeixi.

Ha demanat "diàleg, xifres clares i participació de tots els agents institucionals i econòmics", de manera que els criteris i la metodologia per a la reforma del gas siguin diferents que els de l'elèctrica i que busquin el diàleg amb el sector.

També en l'obertura del curs d'estiu, el president de Gas Natural Fenosa, Salvador Gabarró, ha destacat la importància de l'energia per a l'economia, i ha recordat que els costos energètics de la indústria estatunidenca són de la meitat que els de l'europea, fet que suposa una gran diferència per a la competitivitat.

En aquesta línia, el president de la patronal CEOE, Joan Rosell, ha criticat: "Ens cansem de repetir que la meitat del cost final de l'energia a Europa, especialment en l'electricitat, es deu a primes i impostos i altres partides que no tenen res a veure amb el cost de producció", i que el preu és tan important com els impostos.

Ha constatat que l'energia és clau per a la competitivitat dels països i que, com més barata tingui l'energia un país, "més feina i més riquesa crearà"; per aconseguir-ho, ha defensat el pragmatisme i donar per benvingudes totes les tecnologies, perquè tenir més i millor energia incrementa la qualitat de vida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés