Publicat 06/01/2015 11:21

El Govern expedienta famílies per no fer els seguiments de nens adoptats

La directora del ICAA, Núria Canal
EUROPA PRESS

BARCELONA, 6 gen. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat treballa en casos de famílies que han deixat de fer els seguiments postadoptius als quals s'havien compromès amb els països d'origen en el procés d'adopció, i a les quals ha incoat expedient sense sancionar-ne encara cap.

Es tracta d'una infracció tipificada com a "greu" a la llei de drets i oportunitats d'infància i l'adolescència i que, en cas d'acabar en multa, comporta una sanció de 3.001 a 90.000 euros.

"Hi ha pocs casos, per sort", ha assegurat en una entrevista a Europa Press la directora de l'institut Català d'Acollida i Adopció (Icaa), Núria Canal, que ha apel·lat a la responsabilitat de les famílies per complir els compromisos que van adquirir quan van adoptar el nen.

Ha remarcat que quan es tramita una adopció internacional, el país d'origen obliga a fer una sèrie de seguiments a la família i al nen, i la família signa un compromís abans que hi hagi una sentència ferma.

Depenent del país, pot ser un seguiment continuat fins als 18 anys o pot ser només dels primers anys: "Cadascun dictamina la periodicitat que vol", sent els més estrictes Rússia, Kazakhstan i Etiòpia, ha subratllat.

Canal ha assegurat que quan una família incompleix aquests seguiments ho fa amb el país i pot ser que tingui "conseqüències per a altres famílies que esperen una adopció" amb aquest Estat.

Ha afirmat que el règim sancionador previst a la llei catalana d'infància estava molt dirigit cap al seguiment postadoptiu, per a conscienciar que s'havia signat un compromís de fer seguiments i que si no es fan, "hi hauria una sanció", i ha remarcat que s'està treballant en casos de famílies que han deixat de fer els seguiments als quals es van comprometre.

Canal ha assegurat que les famílies han de ser conscients que hi ha un compromís que s'està obligat a seguir i que d'altres es poden veure "afectades" o fins i tot els països d'origen poden amenaçar amb no assignar més nens.

Des que es va implantar el procés sancionador de la llei catalana de drets i oportunitats de la infància i l'adolescència no s'han trobat amb cap cas tipificat entre els "molt greus", amb sancions que van dels 91.000 a 600.000 euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés