Publicat 20/04/2014 12:16

El Govern defensa als tribunals les temptes taurines del sud de Tarragona

BARCELONA, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

El Gabinet Jurídic de la Generalitat està immers en un procés judicial en defensa de la legalitat de les temptes taurines que se celebren en finques ramaderes del sud de Tarragona, després que el jutjat contenciós administratiu 17 de Barcelona decretés el setembre la suspensió cautelar d'aquests espectacles.

Els escrits judicials, als quals ha tingut accés Europa Press, reflecteixen, d'una banda, que la Generalitat ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la suspensió d'aquestes mesures cautelars i, d'altra banda i davant del mateix tribunal contenciós administratiu, que es garanteixi la continuïtat de les temptes.

La discussió judicial té el seu origen en una tempta taurina --una prova pensada per testar la bravesa dels animals-- que es va fer Alfara de Carles (Tarragona) l'agost del 2012 amb la participació de toreros professionals, a la qual van acudir més de 200 turistes que van pagar una entrada, i té com a teló de fons la prohibició de les curses de braus aprovada per la majoria del Parlament el 2010.

La presidenta de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab) i advocada de la plataforma Prou! que va impulsar la prohibició taurina, Anna Mulà, ha confirmat a Europa Press que, després de la suspensió cautelar, aquest tipus d'espectacles han deixat de celebrar-se, tot i que ha lamentat que el Govern vulgui preservar-los.

En la seva resposta a la demanda animalista, la Generalitat al·lega falta de legitimació activa de les denunciants, per presumptament alternar la seva participació en el procés com persones físiques amb el seu càrrec a la comissió de l'Icab, i a més assegura que les temptes no estan legislades en la prohibició del Parlament ni en la normativa catalana posterior que va blindar la celebració dels tradicionals 'correbous'.

NO HI HA SOFRIMENT

L'advocat de la Generalitat argumenta que la tempta no implica sotmetre als toros a patiments, ni a ser objecte de burles o comportaments antinaturals, tot i que es faci "com un espectacle obert al públic", i testifica que a les inspeccions realitzades per tècnics de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia s'ha constatat el bon estat dels animals i el seu correcte estat.

Alhora, observa que durant la tempta no s'utilitza cap objecte punxant, no s'infligeixen ferides als animals, i conclou que la modalitat denunciada, amb públic o sense ell, "no té encaix en cap de les modalitats establertes en el reglament estatal d'espectacles taurins" i tampoc a la llei 28/2010 que ha afegit en el seu article 6 la prohibició expressa de qualsevol espectacle taurí que es faci fora o dins de les places de toros.

Així, i malgrat la prohibició expressa catalana que després el PP va portar al Tribunal Constitucional (TC), el Govern esgrimeix el Reial decret estatal que va fixar el 1996 què s'entén per espectacles taurins per reforçar la idea que les temptes no estan subjectes a cap legislació.

La resposta de la Generalitat afegeix a més que la tempta que es realitza en una explotació ramadera de cria de toros, com succeeix a Alfara de Carles, és inherent a aquesta mena de negoci i per aquesta raó no requereix cap autorització específica: "Seria com si una explotació de vaques lleteres hagués de demanar autorització a l'administració per a munyir les vaques, una cosa totalment absurda", conclou.

Abans d'arribar als tribunals, la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ja va desestimar el novembre del 2012 una denúncia en el mateix sentit, així com el posterior recurs d'alçada tres mesos més tard.

Les denunciants, tot i això, van presentar una denúncia en paral·lel davant de la Conselleria d'Interior --departament al qual Agricultura també va remetre la documentació de l'expedient--, que com a responsable en matèria d'espectacles i activitats recreatives va iniciar un expedient sancionador que ja ha tancat i notificat a l'interessat, han explicat a Europa Press fonts del departament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés