Pedro Velázquez assenyala que es tracta d'"un problema que s'ha viscut amb agreujament des del final de la pandèmia"
BARCELONA, 18 set. (EUROPA PRESS) -
El tinent d'alcalde de Seguretat en l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha assegurat que el consistori, juntament amb la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra, treballen "intensament per reduir l'impacte" de l'ús d'armes blanques a la ciutat.
Ho ha dit aquest dimecres en una sessió extraordinària de la Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior, en una compareixença a petició de Junts, que ha sol·licitat a l'alcalde, Jaume Collboni, que expliqui les seves declaracions "frívoles i irresponsables" del 28 d'agost, quan va considerar, textualment, que cal obrir un debat sobre la tinència d'arma blanca.
Batlle ha assenyalat que des del govern municipal són "conscients" que tenen un problema amb la presència d'armes blanques a la ciutat i ha afirmat que hi ha un increment objectiu de les agressions en l'àmbit públic.
Segons el tinent d'alcalde, la Guàrdia Urbana treballa amb controls de detecció d'armes blanques, "amb la presència preventiva i amb una reacció ràpida que, en cas d'agressió, permeti assistir a la víctima ràpidament i detenir a l'autor".
A més, Batlle ha anunciat que el govern municipal convocarà una sessió a principis d'octubre per debatre aquest tema "amb més profunditat i dades més concretes".
LA PANDÈMIA, "UN FACTOR ACCELERADOR"
Per la seva banda, el cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha detallat que es tracta d'"un problema que s'ha viscut amb agreujament des del final de la pandèmia", que ha estat un factor accelerador del consum de drogues, temptatives de suïcidi i baralles, ha dit.
Ha indicat que un 42% de les armes blanques "apareixen en context d'amenaça, sense usar-les" i un 13% estan relacionades amb robatoris amb violència i intimidació, i el perfil majoritari són homes d'entre 16 i 34 anys, amb antecedents per salut pública o delictes violents, i solen concentrar-se en horari nocturn, ha dit.
En aquest sentit, Velázquez ha explicat que, juntament amb els Mossos d'Esquadra i el dispositiu Daga, treballen amb presència preventiva en 82 punts de la ciutat "on és susceptible que es produeixi algun tipus de trobada de risc", amb controls planificats i detectors de metalls.
Finalment, ha assegurat que han "avançat amb molta antelació" la prevenció d'aquest tipus d'elements durant les festes de la Mercè, que se celebraran del 20 al 24 de setembre, i ha dit que han impulsat formació als agents sobre com actuar amb aquest tipus de ferides abans que arribin els serveis sanitaris.