El Govern de Colau i l'oposició continuen sense acord sobre el cartipàs municipal

Publicat 11/7/2019 12:47:09CET
El regidor Jordi Martí en declaracions als mitjans
EUROPA PRESS

BARCELONA, 11 jul. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Ada Colau i els grups de l'oposició de Barcelona continuen sense acord sobre la distribució de recursos i càrrecs del cartipàs, després d'una reunió de la Junta de Portaveus que ha durat més d'una hora i mitja, i que ha finalitzat sense arribar a cap pacte sobre la qüestió, que es votarà en el ple dimarts vinent.

Els regidors de l'oposició han explicat en declaracions als mitjans que no s'han posat d'acord ni amb el nombre de càrrecs eventuals que ha de tenir cada grup municipal --com a assessors-- ni en les presidències dels districtes ni en les presidències de les comissions, mentre que es planteja mantenir les retribucions, que estan congelades des del 2010.

ERC, JxCat, Cs i el PP van presentar aquest dilluns un acord al qual van arribar aquests grups, que sumen la majoria absoluta de 21 regidors, per distribuir els càrrecs eventuals en un 60% per al Govern municipal de BComú i el PSC --encara que sumen un 44% dels regidors-- i el 40% restant per a l'oposició.

Han assegurat que el Govern municipal ha plantejat oferir un sol assessor per regidor mentre no s'arribi a un acord, perquè ara tots els càrrecs eventuals es troben en pròrroga per un decret d'Alcaldia que podria modificar-se, cosa que els edils de l'oposició han criticat.

Des del Govern municipal, Jordi Martí ha negat que s'hagi produït "cap amenaça ni molt menys", però ha sostingut en declaracions als mitjans que els eventuals han de donar suport principalment a l'Executiu municipal encara que l'oposició ha de disposar de recursos, i s'ha mostrat convençut que arribaran a un acord en els propers dies.

Ha ressaltat que la situació pel que fa als eventuals i a la presidència de les comissions ara és diferent perquè en els darrers mandats hi ha hagut executius minoritaris, però actualment són 18 regidors de 41, i ha dit que no acaba d'entendre el posicionament de l'oposició: "Demanen coses inimaginables", i ha qualificat d'estrany l'acord entre ERC, JxCat, Cs i el PP.

Martí ha explicat que sí que hi ha hagut un acord en la distribució de llocs en el ple --tots els grups tindran una cadira a la primera fila-- i que han ofert reproduir les proporcions del ple en el consell d'administració de l'empresa municipal Barcelona de Serveis Municipals (B:SM).

POSICIONAMENT DE L'OPOSICIÓ

El republicà Jordi Coronas ha asseverat que en la junta s'ha constatat que aquest "no és un govern de mà estesa" encara que l'alcaldessa, Ada Colau, i el primer tinent d'alcalde, el socialista Jaume Collboni, ho asseguressin aquest dimecres en anunciar l'acord de govern.

La portaveu de JxCat a l'Ajuntament, Elsa Artadi, ha assegurat que la voluntat del Govern municipal és "ofegar" l'oposició perquè no pugui controlar-lo ni fer propostes, i ha retret que els comuns i el PSC no dialoguin amb l'oposició per arribar a un acord sobre el cartipàs.

El regidor de Cs Paco Sierra ha dit que entre l'oposició hi ha "molt de malestar per l'actitud poc dialogant i molt amenaçadora" del Govern municipal, que està posant en risc l'aprovació del cartipàs, que si no s'aprova serà la primera vegada que es rebutgi, ha ressaltat.

L'edil del PP Oscar Ramírez ha ressaltat que no hi ha hagut acord i ha lamentat l'actitud de l'Executiu dels comuns i socialistes: "L'oferta de mà estesa del Govern municipal ha durat poc més de 24 hores", ha criticat, mentre que la regidora de BCN Canvi Eva Parera no ha fet declaracions malgrat haver assistit a la junta.