Publicat 02/06/2015 11:38

Generalitat i món local segellen el desplegament de la Llei de transparència

Govern y administraciones locales firman un convenio de la Ley de transparencia
EUROPA PRESS

Les administracions es proposen reforçar la "confiança ciutadana"

BARCELONA, 2 juny (EUROPA PRESS) -

La Generalitat, les quatre diputacions catalanes, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) han acordat aquest dimarts els termes per desplegar la Llei de transparència aprovada pel Parlament amb el propòsit de reforçar la "confiança ciutadana".

Ho han destacat els presidents de les associacions i corporacions municipals catalanes, a les quals la Generalitat ha brindat suport econòmic, jurídic, tecnològic i de formació, com ha destacat la vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega.

El conveni constitueix la Xarxa de Governs Transparents de Catalunya com un "marc estable de col·laboració" per al compliment de la norma de transparència catalana, ha assenyalat Ortega en la firma de l'acord que també vincula el Consorci Administració Oberta de Catalunya i l'Escola d'Administració Pública de Catalunya.

L'acord, rubricat al Palau de la Generalitat, vol ser una "eina per facilitar l'aplicació de la Llei de transparència, accés a la informació i bon govern en un món local que no és molt homogeni", i tenint en compte que "la norma fixa estàndards molt exigents", ha dit Ortega.

"La llei preveu que la Generalitat ha d'establir un programa de suport a les entitats locals, especialment a les que tenen menys recursos", ha recordat la vicepresidenta, que ha anunciat una convocatòria de subvencions específiques per més endavant.

A més del conveni, Ortega ha presentat una "guia per facilitar l'explicació de la llei en clau local d'una forma senzilla i amb la finalitat d'entendre l'abast de la norma en l'administració i facilitar la seva aplicació immediata".

El president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, ha constatat: "Hem d'avançar en transparència per guanyar confiança davant de la ciutadania, després d'unes eleccions on hem vist que hem d'avançar en aquesta línia".

Des de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha destacat que la transparència és un deure i una eina contra populismes i demagògia, a més d'un element indispensable per a la participació ciutadana: "No podem demanar a la ciutadania que participi si no li hem donat abans la informació".

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha vist la transparència com una prioritat de les polítiques públiques i un dret dels ciutadans, i ha recalcat que la normativa catalana és de les "més exigents" de la Unió Europea (UE).

"Estic convençut que contribuirà a reforçar la confiança ciutadana", ha declarat el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, que ha subratllat que la seva corporació ja treballa a simplificar els tràmits administratius i proporcionar informació pública d'una forma més comprensible.

PORTALS DE TRANSPARÈNCIA

La Diputació de Tarragona ja ha contractat les plataformes tecnològiques que serviran per crear un portal de transparència a cadascun dels 184 municipis de la província amb la finalitat de crear governs que s'obrin totalment "en benefici dels ciutadans", ha ressaltat el president Josep Poblet.

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha celebrat el "nou pas cap endavant" donat per les administracions, i ha destacat que aquest va més enllà d'una simple modernització i es proposa una relació activa i participativa amb la ciutadania.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés