Publicat 26/03/2014 16:06

La Generalitat crearà un dipòsit per guardar els objectes arqueològics que no s'exposin

BARCELONA, 26 març (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Cultura de la Generalitat crearà un dipòsit per guardar aquells objectes trobats als jaciments arqueològics catalans que no siguin reclamats pels museus, amb la finalitat de garantir-ne la protecció i accés per part dels investigadors.

Segons ha explicat aquest dimecres en roda de premsa el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, aquesta acció es troba emmarcada en el pla d'investigació que el departament ha impulsat per protegir i potenciar l'arqueologia a Catalunya.

Aquest dipòsit, que s'edificarà a Cervera (Lleida) en una nau de 8.000 metres quadrats --que al seu torn disposarà de 60.000 metres lineals per guardar elements-- serà un reforç als ja existents, que comencen a quedar npetits.

Es calcula que s'invertiran 430.000 euros aquest any en el projecte, que es preveu poder començar a utilitzar a final d'aquest any, i també es volen invertir uns 2.400.000 euros fins al 2017 en excavacions.

El conseller ha destacat que la ràtio de jaciments a Catalunya és més alta que a Holanda i Andalusia, de 0,4 jaciments per quilòmetre quadrat, i que un 73% dels 13.266 jaciments catalans ja ha estat excavat.

El sotsdirector del Directori arquitectònic, arqueològic i paleontològic, Josep Manuel Rueda, ha assenyalat que durant l'etapa de bonança econòmica es van produir moltes excavacions no programades, a causa de la troballa de restes arqueològiques pel gran volum d'obres en construcció.

Ha afirmat que, a pesar de l'elevat nombre, es va fer un esforç per estudiar-los bé, però que ha faltat donar-los a conèixer al públic i fer-ne divulgació, cosa que es proposen fer en un futur pròxim.

Amb vista al 2014, a part de centrar-se en la difusió, el departament consolidarà el procés de professionalització en investigació arqueològica i paleontològica, i garantirà la protecció i la conservació dels jaciments excavats.

TROBALLES 2013

Entre les troballes més destacades de l'any anterior hi ha les restes d'un dinosaure al Coll de Nargó, que va ser robat i tornat més tard; un mamut en La Canonja i quatre esquelets humans a Begues, entre d'altres.

El 2013 es van exposar alguns jaciments, com la necròpolis paleocristiana de Tarragona, la Pedrera del Mèdol, el Seró Espai Transmissor d'Artesa de Segre, i el Born Centre Cultural de la capital catalana.

CREIXEMENT DE L'INTERÈS

Mascarell ha assenyalat que ha augmentat l'interès de la ciutadania per l'arqueologia, ja que el 2013 es va registrar un increment de més d'un milió i mig de visitants en comparació al 2012 --que va reunir uns 3 milions de visites-- en equipaments relacionades amb l'arqueologia.

El conseller ha assenyalat que, si bé una part d'aquest creixement es deu al recentment inaugurat Born Centre Cultural, que va congregar més de 300.000 visitants en aquests mesos, és "evident que aquest jaciment només és una part del número total", i que sí que es pot afirmar que hi ha un interès en auge.

De fet, el Born és el tercer jaciment exposat més visitat, mentre que el primer lloc se l'emporta la Ciutat Romana de Tarraco --amb 647.862 vistes-- seguida de la Ciutat Romana de Barcino --amb 543.565 visites--, la qual cosa confirma que hi ha molt d'interès en les restes de la civilització clàssica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés