Publicat 16/7/2020 18:26:20 +02:00CET

La Generalitat aportarà 59 milions al Barcelona Supercomputing Center fins el 2029

El secretari d'Universitats Francesc Xavier Grau i la consellera Àngels Chacón, en la seva visita al BSC-CNS
GOVERN

BARCELONA, 16 jul. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat aportarà prop de 59 milions d'euros al Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) pel període 2020-2029, segons el nou conveni de finançament que subscriurà amb l'Estat i amb l'Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

La consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, que ha presentat aquest dijous les línies mestres, ha qualificat el conveni com a "estratègic per assegurar la suficiència financera de la instal·lació científica", ha informat el departament en un comunicat.

"Posem sobre la taula un conveni de nou anys que garanteix el futur del BSC-CNS i del projecte del superordenador MareNostrum5. Tots junts estem construint la infraestructura cientificotècnica més important del país", ha ressaltat en la seva visita a la instal·lació.

La UE va concedir el 2019 al BSC-CNS ser la seu d'un dels tres superordenadores preexescala, i Chacón ha dit que amb l'acord de modificació pressupostària del Govern s'aporten 3,5 milions a la construcció de la nova subestació elèctrica del MareNostrum5, complementant la transferència inicial de 6 milions contemplada als Pressupostos 2020 i que es culminarà en 2021 amb 2,5 milions més.

D'aquesta forma, ha explicat que la Generalitat assumeix íntegrament el finançament dels 12 milions d'euros de la subestació elèctrica, imprescindible per proveir d'energia de mitjana tensió el futur supercomputador.

Chacón ha considerat el centre com un "agent imprescindible" pel progrés de l'economia, com es desprèn de l'efecte dinamitzador que aporta en termes de captació de fons competitius i la generació de spin-off, i ha assenyalat que l'equipament, durant la pandèmia de covid-19, s'ha erigit com un dels grans actius de la recerca.

La consellera ha dit que la pandèmia ha evidenciat la importància de disposar d'infraestructures com el BSC-CNS, i el director de la instal·lació, Mateo Valero, ha qualificat de "fonamental" el paper de la infraestructura davant la generació de dades que s'ha produït per la seva capacitat de càlcul i emmagatzematge.