Publicat 18/6/2020 19:33:03 +02:00CET

La Fundació Miró exposa 'No em sents', un "guió gràfic" de la profecia de Cassandra

La cap d'exposicions de la Fundació Joan Miró, Martina Millà, al costat d'una de les obres de l'exposició amb referències literàries i mitològiques 'No em sents', que conforma "un guió gràfic" de la profecia de Casandra
Marc Brugat - Europa Press

El projecte de Nalini Malani aprofundeix en el "pensament femení"

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

La Fundació Joan Miró de Barcelona acollirà des d'aquest divendres i fins al 29 de novembre 'No em sents', una exposició amb referències literàries i mitològiques que conforma "un guió gràfic" de la profecia de Cassandra --una sacerdotessa d'Apol·lo, amb el qual va pactar a canvi d'una trobada carnal, la concessió del do de la profecia--, i que versa sobre el progrés, el feminisme i allò que el futur ofereix, ha explicat l'artista del projecte, Nalini Malani, aquest dijous en roda de premsa.

L'exposició, organitzada juntament amb la Fundació La Caixa, reuneix pintures, dibuixos murals, filmacions, animacions digitals, instal·lacions immersives i altres obres realitzades al llarg dels 50 anys de trajectòria de l'artista hindú, i ha estat guardonada amb el VII Premi Joan Miró de 2019.

Segons Malani, el mite i la figura de Cassandra en la contemporaneïtat "encarna el pensament femení" i simbolitza la lluita i invisibilitat que han sofert les dones al llarg de la història, un altre dels eixos principals que vertebren l'exposició.

CASANDRA I EL PENSAMENT FEMENÍ

L'artista ha aprofundit en el concepte de 'pensament femení' --'female thought'--, alguna cosa que, al seu parer, habita en totes les persones independentment del seu sexe i que --d'escoltar-ho-- es podria "aconseguir alguna cosa anomenat progrés".

Ha explicat que el projecte i el recorregut expositiu ha estat concebut amb la finalitat de "semblar-se a la columna vertebral de l'ésser humà", i que relaciona i articula un diàleg entre obres de diferent temporalitat realitzades al llarg de la seva trajectòria artística.

Malani es mostra crítica amb el capitalisme i les desigualtats a través de les narratives de l'exposició, que també aprofundeixen en "situacions problemàtiques" i d'actualitat, com la lluita per la sostenibilitat i la naturalesa, la religió i la política.

BAGATGE UNIVERSAL

La cap d'exposicions de la Fundació Joan Miró i comissària de l'exposició, Martina Millà, ha explicat que 'No em sents' és una reflexió sobre la comunicació, el llenguatge i les relacions humanes i que neix de la defensa i reivindicació de les veus no escoltades i "ignorades" al llarg de la història.

Ha definit a Malani com una comentarista de l'actualitat de bagatge "totalment universal" i ha posat en valor la seva implicació amb el feminisme des dels inicis de la seva carrera, a més de la seva conscienciació política i la seva inquietud tecnològica.

Millà ha destacat la iconografia "increïble" de l'artista, que en els seus inicis va estar en contacte amb nuclis artístics i culturals trencadors a Bombai (l'Índia), alguna cosa que, segons Millà, la va convertir en una de les primeres dones artistes a experimentar en animació i cinema.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Catalunya registra tres brots a Tarragona

 2. 2

  Excavacions a Banyoles (Girona) descobreixen un pou amb restes visigòtiques "excepcionals"

 3. 3

  Illa diu que hi ha 73 brots actius de coronavirus a Espanya

 4. 4

  Vuit detinguts a Barcelona per estafes 'online' amb mascaretes i tests de covid-19

 5. 5

  La Crida aposta per dissoldre's i sumar-se al nou partit de Puigdemont